Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Švedskoj izvedeno ugrađivanje veštačkog dušnika

    Andemariam Teklesenbet, 36-godišnji pacijent sa dijagnozom raka kome je grupa švedskih hirurga iz Stokholma pre mesec dana uspela da ugradi prvi potpuno veštački organ, odnosno veštački dušnik, sada se dobro oseća, objavili su francuski mediji

    Teklesenbet je priznao da se plašio operacije, ali da se sada oseća „zdrav kao dren“.

    Radi se o dušniku proizvedenom u laboratoriji pre nego što je ugrađen tom pacijentu na kome je operacija morala da bude hitno obavljena, pa zato nije mogla da bude klasična.

    Dušnik je proizveden uzimanjem koštane srži pacijenta radi vađenja matičnih ćelija transformisanih u kontaktu sa nutritivnim jedinjenjima i drugim supstancama u ćelije dušnika.

    Od tih ćelija je potom grupa naučnika iz Londona proizvela nov i zdrav organ u specijalnoj plastici nakon što je prethodno obavljeno trodimenzionalno skeniranje pacijentovog organa zahvaćenog rakom da bi mogao da bude verno reprodukovan.

    Proizveden organ je, zajedno sa ćelijama, stavljen u specijalan uređaj „bioreaktor“ za njihovo održavanje na 37 stepeni. Radi se o uređaju koji je okretao svaki minut po deo dušnika i utapao ga u ćelijsku „kupku“, dok je drugi bio u kontaktu sa kiseonikom.

    Nakon 48 sati, plastika je bila potpuno prekrivena ćelijama i spremna za implantaciju pacijentu. Hirurzi su, međutim, tokom operacije vodili računa da stalno natapaju dušnik ćelijama.

    Radi se o otkriću koje bi moglo da ima veliki broj primena.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE