Loznica: Ispitivanja prisustva olova u krvi kod dece

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Loznica: Ispitivanja prisustva olova u krvi kod dece

  U Zajači kraj Loznice danas je orgnizovano besplatno određivanje nivoa olova u krvi kod dece do 18 godina radi otkrivanja eventualnog prisustva toksičnih koncentracija olova kod mališana.

  Medicinsko ispitivanje organizovano je u okviru pilot projekta “Procena izloženosti olovu u Zajači” koje je pokrenulo Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

  Iako se poslednjih godina pojavila indicija da je smanjen rizik izloženosti olovu zaposlenih u topionici Zajača zbog tehnološkog napretka u procesu odvajanja olova iz olovnih akumulatora, “cilj je da se izvrši procena rizika za razvoj negativnih efekata kod dece”.

  Ispitivanja dece su preduzeta “imajući u vidu ovaj najosetljiviji deo populacije, kao i dug biološki poluživot olova, od 10 do 15 godina, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

  U prvoj fazi projekta planirano je da se izmeri koncentracija olova u krvi kod dece, navodi se u saopštenju.

  Rezultati pilot studije pružiće informacije o veličini problema, “a u slučaju da studija potvrdi da ima razloga za zabrinutost, biće organizovana druga faza studije”.

  U drugoj fazi bi se odredio nivo olova u vazduhu, zemlji, vodi, lokalno proizvedenoj hrani i izvršile detaljnije biološke kontrole u lokalnoj zajednici.

  Sva deca sa utvrđenim većim nivoom olova u krvi biće lečena prema vodičima Svetske zdravstvene organizacije i važećim protokolima u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

  U realizaciji projekta učestvuju i Ministarstvo energetike, zaštite životne sredine i prostornog planiranja, Institut za medicinu rada, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, Dom zdravlja i gradska upravom u Loznici i topionica u Zajači.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE