Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemački parlament odobrio zatvaranje nuklearnih elektrana

    Gornji dom nemačkog Parlamenta usvojio je zakon po kome Nemačka planira da prekine proizvodnju atomske energije, nekoliko dana pošto je isti zakon „prošao“ u Donjem domu.

    Velika većina regionalnih predstavnika u Donjem domu parlamenta pre nekoliko dana glasala je za tekst koji predvidja da se svi nuklearni reaktori u zemlji zatvore do 2022. godine. To daje Nemcima samo nešto preko 10 godina da nađu alternativne izvore za 23% energetskih izvora koje su činile nuklearne elektrane.
     
    Francuski ministar industrije, Eric Besson je osudio nemačku odluku sa obrazloženjem da će Nemačka sada biti još zavisnija od fosilnih goriva i da će morati da uvozi električnu energiju što će dovesti do većih cena i zagađenja.
     
    „Pravićemo sopstvenu energiju iz drugih izvora“, nemačka kancelarka je rekla na konferenciji za novinare u Berlinu. Rečeno je da će nemačka popločati put za obnovljive energetske resurse i da će tako na duge staze zemlja zapravo zarađivati od energetike a ne gubiti novac.

    Time se Nemačka vraća na položaj iz 2000. godine kada su socijaldemokrate i zeleni, tada na vlasti, odlučili da zemlja treba da prestane sa upotrebom nuklearne energije. Od tog plana se odustalo kada je na vlast došla koalicija konzervativaca i liberala.

    Zaokret u politici nemačke kancelarke Angele Merkel nastupio je posle katastrofe u japanskoj centrali Fukušima izazvane razornim zemljotresom, i odlučeno je da treba što pre da se zatvore svi nemački reaktori.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE