Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Talas otkaza u javnom servisu Mađarske

    Otpuštanja u medijima javnog servisa Mađarske su u punom jeku, piše austrijska štampa ukazujući da je vlada u Budimpešti, odmah posle okončanja predsedavanja EU, počela sa otpuštanjem većeg broja zaposlenih u medijima.

    U prvom talasu, pismo o otkazu dobilo je 550 zaposlenih u javnom servisu, a do jeseni je planirano otpuštanje još 400 do 450. Ovom merom vlada želi da smanji broj zaposlenih u javnom servisu za jednu trećinu, čime bi se uštedilo tri milijardi forinti (11,12 miliona evra) u budžetu.

    Među otpuštenim se nalaze i nagrađeni novinari, kao i jedan dobitnik Pulicerove nagrade. U izveštajima televizije i državnog radija masovno otpuštanje novinara nije objavljeno.

    Dok vlasti obrazlažu otpuštanja „stvaranjem transparentnijih, efektivnijih medija javnog servisa i otklanjanje preklapanja“, sindikati najavljuju demonstracije, koje će trajati sve dok se ne zaustavi talas davanja otkaza i započnu pregovori.

    Sindikati ističu da paraleno sa davanjem otkaza nije predstavljen nikakakav plan restrukturiranja.

    Mediji podsećaju da o otkazima odlučuje glavni urednik centralne mađarske medijske redakcije Danijel Pap, koji je predstavljen kao novinar, koga je karijera preko desničarsko-radikalne partija „Džobik“, desničarske televizije „Eho“ i „Fidesz-MPSZ“ dovela na vrh mađarske medijske redakcije.

    Pap je navodno odgovoran i za jedan manipulisani prilog o Danijel Kon Benditu, kada je ovaj političar Zelenih učestvovao na konferenciji u Mađarskoj.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE