Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto se životinje (ljudi) pare?

    Nakon vekovne debate, naučnici su napokon dobili odgovor na pitanje zašto se životinje pare, koje ih je toliko dugo mučilo.

     
    Istraživači sa Univerziteta u Indiani tvrde da se životinje (i ljudi) pare, kako bi njihov potomak bio otporniji na brojne infekcije i parazite. Organizmi koji su nastali genetskom kombinacijom dveju jedinki sposobni su se nositi sa neprestanom evolucijom različitih parazita, koji se stalno menjaju da bi ostvarili prednost. S druge strane, organizmi koji se samooplođuju to jednostavno nisu.

    Naučnici su posmatrali dve grupe crva, jednu grupu koja se razmnožava seksualno, a druga samooplodnjom. Posmatrali su ih kroz 20 generacija i primetili značajne razlike.

    U sprovedenoj studiji, crve koji su se reprodukovali aseksualno napale su infekcije i uginuli su.

    Domaćini i paraziti neprestano pokušavaju evoluirati što je brže moguće, kako ne bi izgubili korak sa onim drugim, što zapravo znači da evoluiraju kako bi ostali na istom mestu, kažu istraživači.

    Tvrde i ako seks nema evolucijskog smisla zbog toga što se njime „proizvode“ i muške jedinke neke vrste, što zapravo nije efikasno jer mužjaci ne daju potomke direktno.

    Samooplodnja je mnogo efikasnija ako govorimo o isključivo o produžetku vrste, a evolucijska teorija govori o tome kako bi samooplodnja trebala biti dominantan oblik reprodukcije na planeti, dok bi seks trebao biti redak.

    Ipak, kombinovanjem DNK dvaju roditelja, seks omogućuje dobijanje potomaka koji su genetski raznoliki i različiti od svojih roditelja. Potomci koji nastanu samooplodnjom nasleđuju DNK jednog roditelja i svaki parazit koji napadne roditelja, u stanju je automatski zaraziti i potomka.

    Ova neprestana genetska bitka između domaćina i parazita mogla bi objasniti postojanje mužjaka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE