Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pomen srpskim žrtvama u Bratuncu

    Na Vojničkom groblju u Bratuncu će se održati komemorativni skup povodom stradanja Srba u Podrinju tokom rata u BiH od 1992-95.
     
    Biće održan pomen i parastos za 3.267 srpskih civilnih žrtava koje su tokom ratnih sukoba 1992. ubile oružane snage bosanskih muslimana pod komandom Nasera Orića.

    Na Petrovdan 1992, muslimanske snage, pod komandom Nasera Orića, upale su u srpska sela Zalazje, Biljača, Sase i Zagone i ubijeno je 69 srpskih civila, a više od 70 ranjeno. Devetnaest osoba vodi se kao nestalo.

    Sela su opljačkana, spaljena i još uvek nisu obnovljena.

    Od maja do decembra 1992. godine, napadima muslimanskih snaga uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela i na brutalan način ubijeno stotine srpskih civila u opštinama Srebrenica, Bratunac i Skelani.

    Samo na području Srebrenice, u tom periodu, napadnuto je 21 srpsko selo u kojem je ubijeno više od 400 civila. U napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac, u istom periodu ubijeno je najmanje 560 lica.

    Na Božić 1993. godine, Združene snage podregije Srebrenica, pod komandom Nasera Orića, u ranim jutarnjim satima napale su srpska sela na području Kravice, u opštini Bratunac i ubile 48 meštana.
     
    Od 7. do 16. marta 1993. godine, uništeno je 688 domaćinstava i oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kravicama.

    Na području opština Srebrenica, Zvornik, Milići, Bratunac, Vlasenica i Osmaci, u toku rata, stradalo je najmanje 1.300 osoba srpske nacionalnosti, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča stradalo ukupno 3.267 Srba.

    Bez jednog ili oba roditelja ostalo je oko 800 dece, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine. Za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom na području Srebrenice, Bratunca i okolnih mesta niko, do sada, nije odgovarao pred sudovima u BiH.

    Pomen stradalim Srbima na području Bratunca i Srebrenice održava se u organizaciji Odbora za obeležavanje događaja iz oslobodilačkih ratova pri Vladi Republike Srpske.

    Tužikaštvo Repubike Srbije vodi istragu o zločinima nad 2000 Srba u periodu od aprila 1992. do juna 1995. koje su počinile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića.

    Organizator komemoracije je Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

    Najavljeno je da će komemorativnom skupu prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić, predstavnici Boračke organizacije RS, kao i delegacija Srpske napredne stranke koju će predvoditi visoki funkcioneri Zorana Mihajlović i Milovan Drecun.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE