Poremećaji ishrane povećavaju smrtni rizik
Anoreksija petostruko uvećava smrtni rizik pacijenta, a osobe sa bulimijom ili nekim drugim nespecifičnim poremećajem ishrane, su takođe pod oko dva puta većim smrtnim rizikom od onih koji ne pate od ovakvih poremećaja, ukazuje britanska studija, obavljena na Univerzitetu Lafboro.
Uzrok smrti kod ovih poremećaja često ostaje nejasan. Kod anoreksije je to u jednom od pet slučajeva samoubistvo, dok se ostali slučajevi pripisuju brutalnim efektima koje poremećaji ishrane tokom dužeg vremena imaju na organizam pacijenata, prenosi Rojters.
Tim iz Lafboroa je izvršio meta analizu 36 studija objavljenih između 1966. i 2010. godine, kojima je bilo obuhvaćeno 17.000 ljudi, od kojih je 755 umrlo.
Analiza je pokazala da svake godine umire petoro od 1.000 osoba obolelih od anoreksije, što je petostruko veća učestalost nego kod zdrave populacije.
Kod bulimije i drugih poremećaja ishrane učestalost smrti se pokazala dvostruko većom nego kod opšte populacije.
Stručnjaci iz Lafboroa ističu da je anoreksija ne samo psihijatrijski, nego i telesni medicinski problem, a lekari su najčešće usredsređeni samo na psihijatrijski aspekt pa čak i u toj sferi ne u dovoljnoj meri.
Naime, većina obolelih od anoreksije pati i od depresije, anksioznosti ili od opsesivno kompulzivnog poremećaja. Ukoliko se leči samo anoreksija, a ne i ti drugi poremećaji, stanje obolelog se neće popraviti, upozorava britanski tim.
Razlog što anoreksija izaziva veći rizik od smrti od drugih poremećaja ishrane, leži, inače, u tome što su oboleli često izuzetno pothranjeni.
Pod najvećim rizikom od smrti su oni anoreksičari koji su već jako pothranjeni u trenutku dijagnoziranja bolesti, kao i oni koji previše piju, utvrdio je britanski tim.