Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prva transplantacija obe noge u svetu

    Španski hirurzi prvi su u svetu izveli transplantaciju obe noge na pacijentu koji je izgubio donje ekstremitete u nesreći, saopštila je danas vlada španske provincije Valensija.


    Kako prenosi agencija AP, tim hirurga bolnice La Fe u Valensiji predvodio je dr Pedro Kavadas, koji je 2009. obavio prvu transplantaciju lica u Španiji.

    S obzirom da je operacija bila izuzetno komplikovana, dr Kavadas će podrobnije informacije o njenom toku dati tek za 48 sati, naveli su španski zvaničnici.

    „Danas možemo da kažemo da je postignut značajan prodor“, kazao je direktor Nacionalne organizacije za transplantaciju (NTO), dr Rafael Matesans.

    Operacija je počela u nedelju uveče i trajala oko 14 sati, kazao je jedan drugi zvaničnik NTO-a koji je tražio da ostane anoniman.

    Matesans nije želeo da pruži bilo kakve informacije o stanju pacijenta, navodeći samo da bi se u slučaju odbacivanja presadjenih ekstremiteta to dogodilo više ili manje odmah nakon operacije. On je dodao da će lekari tek za mesec dana znati da li je zahvat bio uspešan ili ne.

    Lekari su najpre pokušali da pacijentu presade veštačke noge, ali operacija nije uspela zbog činjenice da su mu noge prilično visoko odsečene.

    Osim da je operacija odobrena 2010, zvaničnici nisu želeli da pruže nikakve informacije o donoru ni o pacijentu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE