Krastavce neće ni za tri dinara
Sremski povrtari ne mogu da prodaju krastavce ni po ceni od tri dinara za kilogram, iako je to povrće proizvedeno po najvišim standardima i odličnog kvaliteta. To dovodi u pitanje i zasnivanje nove proizvodnje.
Ešerihija koli, za koju se smatralo da se nalazi u krastavcima iz Španije, kriva za veoma lošu cenu i smanjenu tražnju tog povrća, smatra Tijana Bejatović, proizvođač krastavaca iz Hrtkovaca.
U proizvodnju krastavaca uloženo je mnogo truda i novca, a za svakog proizvođača najteže je kada kvalitetnu robu ne može da proda.
Sremci poštuju tehnologiju gajenja i veoma dobro znaju da proizvedu kvalitetan proizvod. Vode računa o zaštiti prateći karencu, i velika je šteta, kaže Đura Pajić, stručni saradnik za biljnu proizvodnju PSS Ruma, što takav proizvod nema prođu na tržištu.
Cena krastavaca je veoma niska. Na pijaci je od 20 do 25 dinara za kilogram, dok se na veliko prodaje i za tri dinara. Tako niske cene će, po svemu sudeći, dovesti u pitanje i zasnivanje nove proizvodnje koja se od ovogodišnje prodaje ne može finansirati.
Krastavac je za sada jedina povrtarska kultura čija je cena toliko niska. Povrtari, međutim, strahuju da ista sudbina ne zadesi i ostalo povrće, poput paradajza i paprika koji se najviše i proizvode.