Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jeremić: Pristupni pregovori sa EU 2012. godine

    Srbija u 2012. godini očekuje pristupne razgovore sa EU, ali bez priznanja nezavisnosti Kosova, rekao je Vuk Jeremić nemačkom listu „Tagešpigel“.
     
    On je istakao da se nada da će Evropska komisija državama članicama u oktobru preporučiti da se Srbiji dodeli status kandidata.

    Jeremić je ocenio da bi to, takođe, „bio jedan signal kontinuiteta za ceo region“ i da ne bi bilo dobro, kada bi integracija zapadnog Balkana bila zakočena.

    Povodom ocene ovog nemačkog dnevnika da je, uprkos svim uspesima, bez rešenja kosovskog pitanja, članstvo Srbije u EU teško zamislivo, Jeremić je rekao da je to problem koji se ne rešava „preko noći“.

    On je ukazao da Beograd, uz posredovanja EU, od marta vodi dijalog sa Prištinom o tehničkim pitanjima bitnim za svakodnevni suživot građana. „To je korak u pravom smeru, a da se pitanje statusa Kosova ne prejudicira“, rekao je Jeremić, naglasivši da Srbija“ neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova“.

    Ministar je upozorio da postoje postupci koji su kontraproduktivni, navodeći da je Priština, nedavno, pokušala da srpsko-pravoslavni manastiri i crkve na teritoriji Kosova i Metohije u UNESKO-u budu upisani kao kosovsko kulturno nasleđe.

    Upitan da li bi mogao reći da su se odnosi sa Prištinom popravili, Jeremić je odgovorio da su oni u najmanju ruku stabilni i da obe strane teže da se život ljudi olakša. „Ipak, ima još puno toga da se razradi“, rekao je Jeremić, navodeći pitanje ratnih zločina počinjenih i nad Srbima.

    Na pitanje lista o izveštaju Saveta Evrope o ubistvima koje je Oslobodilačka vojska Kosova počinila nad srpskim zatvorenicima, čiji su organi prodavani, Jeremić je odgovorio da je to, bez sumnje, jedan od najužasnijih ratnih zločina uopšte. Uz pitanje zašto, uprkos tome, ne postoji nikakava odluka SB UN da se to saveta da se to istraži i dodao da čovek može steći utisak da se tu radi o duplim aršinima.

    Uzrok tome možda bi mogao da bude to što su pojedini visoki funkcioneri vlade u Prištini bili umešani u zločine i što bi oficijelna istraga mogla da dovede u nezgodnu poziociju one članice SB UN koje su priznale Kosovo, primetio je Jeremić. „Mi ćemo se, u svakom slučaju, i dalje boriti da istraga u toj stvari ide dalje i apelujemo na „fer-stav međunarodne zajednice“, rekao je šef srpske diplomatije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE