Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nokia napušta japansko tržište

    Finski proizvođač mobilnih telefona „Nokia“ povlači se sa japanskog tržišta pod pritiskom rastuće popularnosti tzv. pametnih telefona.
     
    Proboj na japansko tržište „Nokia“ je pokušala sa luksuznim telefonima vertu, koji su koštali i do 20 miliona jena (250.000 dolara).
     
    Prodaja, međutim, nije išla dobro i „Nokia“ će krajem jula zatvoriti jedinu preostalu prodavnicu vertu telefona u Ginzi, delu Tokija poznatom po brojnim prodavnicima, buticima i restoranima.
     
    „Nokia“, koja je imala tri prodavnice vertu telefona u Japanu, saopštila je da se povlači sa japanskog tržišta kako bi se usmerila na prioritetne poslove.
     
    Nije objavljeno koliko je vertu telefona „Nokia“ prodala u Japanu.
     
    Nokijini telefoni nikada nisu bili naročito popularni u Japanu, gde se najviše traže „Appleovi“ iPhoni, kao i telefoni japanskih proizvođača elektronike, poput Sharpa.
     
    Od 1998. godine „Nokia“ je bila najveći svetski prodavač mobilnih telefona ali ju je u prvom kvartalu ove godine, gledano prema prihodu, prestigao „Apple“.
     
    Udeo „Nokie“ na svetskom tržištu pada i u prvom tromesečju 2011. bio je 29 odsto ili najniži od kasnih devedesetih godina prošlog veka.
     
    Analitičari ocenjuju da „Nokiji“ najviše štete nanosi nesposobnost da odgovori na izazove „pametnih“ telefona, odnosno da se probije na taj lukrativni sektor industrije mobilnih telefona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE