Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pobednik 40. Sofesta film „Tilva Roš“

    Pobednik 40. Sofesta je film „Tilva Roš“ reditelja Nikole Ležaića, čijem je producentu – kompaniji „Kiselo dete“ pripala Velika statueta Sofest za najbolji film festivala, uz novčani iznos od 800.000 dinara.

    Nagradu za režiju dobio je Oleg Novković, za glumu Jasna Djuričić i Uliks Fehmiu – svo troje za „Beli, beli svet“, za scenario Miša Radivojević, Vladislava Vojnović i Svetozar Vlajković („Kako su me ukrali Nemci“), a dodeljena su i priznanja žirija u još pet novih kategorija.

    Nagrada publike pripala je trilogiji „Miris kiše na Balkanu“ Ljubiše Samardžića.

    Svečanim proglašenjem i uručenjem nagrada večeras je u Centru za kulturu Sopot završen festival na kojem je od 1. jula u konkurenciji prikazano 13 domaćih filmova.

    O nagradama je odlučio žiri čija je predsednica glumica Svetlana Bojković, a članovi direktor Kinoteke Radoslav Zelenović, reditelj Predrag Velinović, scenograf Aleksandar Denić i filmski kritičar iz Zagreba Nenad Polimac.

    Nagrada za „Tilvu Roš“ dodeljena je uz obrazloženje da je to „izvanredno upečatljivo prikazana mlada generacija uhvaćena u procep globalizma i provincijalizma, izražena najsavremenijim filmskim jezikom“.

    Novković je dobio statuetu Sofest za „suvereni rediteljski postupak koji pulsira energijom kakva se danas retko sreće u svetskoj kinematografiji“.

    Za scenario filma „Kako su me ukrali Nemci“ žiri je ocenio da „Drugi svetski rat u Srbiji nikad nije prikazan iz ovako originalnog rakursa“.

    Fehmiu je nagrađen za najbolju mušku ulogu jer je „snažno dočarao lik koji u završnici poseduje nepatvoreni patos junaka grčke tragedije“, a Djuričićeva za najbolju žensku ulogu jer „njena interpretacija žene koja je spremna na sve kako bi zaštitila one koje voli odiše surovom, nesvakidašnjom glumačkom snagom“.

    U novouvedenim kategorijama nagrađeni su scenograf Nemanja Petrović koji je u filmu „Montevideo Bog te video“ ostvario „raskošnu evokaciju epohe kakva se retko viđa u srpskoj kinematografiji“, snimatelj Dušan Joksimović čiji se vizuelni prosede u filmu „Neprijatelj“ odlikuje „jedinstvenim koloritom i daje priči filma novu dimenziju“ i montažer Marko Glušac („Neprijatelj“) čiji je „rad sjajno i vrlo funkcionalno odredio ritam i pojačao dramski naboj filma“ .

    Statuete Sofest dobile su i kostimografkinja Irena Marjanov koja je u filmu „Beli beli svet“ pokazala „posebnu kreativnost u oslikavanju karaktera načinom na koji se likovi oblače“ i kompozitorka Isidora Zzebeljan za film „Kako su me ukrali Nemci“ jer njena „vrlo intimistička partitura jedinstveno i dramatično podvlači osećaj izgubljenosti junaka filma“.

    Odluke stručnog žirija o najboljem filmu, kao i u kategorijama režija, scenario, kamera, scenografija i kostim donete su većinom glasova, a o najboljoj glumi, montaži i muzici jednoglasno. Sva ova priznanja uz statuete Sofest nose i novčani deo, u rasponu od 100.000 do 800.000 dinara.

    Žiri publike dodelio je Samardžićevoj trilogiji svoju nagradu za najbolji film, koju čine statueta „Sloboda“ i novčani iznos od 200.000 dinara.

    „Miris kiše na Balkanu“, kako je obrazložio žiri publike, „na dirljiv način uz vrsno filmsko umeće prikazuje put lične sreće junaka i ostavlja snažan emocionalni utisak na gledaoca“.

    „Trilogija na humani način prikazuje sudbinu porodice u različitim istorijskim periodima, dobrim i teškim vremenima kao i ljubav koja prihvata dijalog civilizacije i ličnu sreću nasuprot verskim ograničenjima i otporu sredine“, navodi se u obrazloženju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE