Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Restauracija broda admirala Nelsona

    Brod kojim je engleski admiral Horejšio Nelson pobedio u bici kod Trafalgara biće temeljno restauriran, prenosi agencija Rojters.


    Brod „Viktori“ jedan je od poslednjih velikih ratnih jedrenjaka iz 18. veka i najstariji ratni brod na svetu.

    Inspekcija je, međutim, pokazala da brod propušta vodu, da je počeo da truli i da se raspada pod sopstvenom težinom.

    Prvi zadatak već započetog programa restauracije u luci Portsmaut, koji će trajati narednih deset godina, jeste skidanje jarbola, operacija koja će omogućiti jedinstveni uvid u način izgradnje ratnih brodova u 18. veku.

    Prvi delovi kobilice postavljeni su 1759. godine, a jedrenjak je porinut šest godina kasnije. Aktivno je plovio do 1812. godine, tj. punih 47 godina, što moderni ratni brodovi retko uspevaju da postignu.

    „Viktori“ je svoju najvažniju ulogu odigrao u oktobru 1805. godine, tokom bitke kod Trafalgara, najznačajnije pomorske bitke Napoleonovih ratova, kada je britanska mornarica porazila udružene francuske i španske snage.

    Nelson je tokom bitke smrtno ranjen. Pogodio ga je hitac iz muskete sa španskog broda „Santisima Trinidad“. Nelsonovo telo je vraćeno u Englesku gde je uz najviše državne počasti sahranjen u Vestminsterskoj opatiji.

    Restauracijom broda je predviđeno skidanje gornjih delova sva tri jarbola kao i jarbola na pramcu broda, deblenjaka, 768 drvenih blokova i 46 kilometara užadi.

    Angažovano je čak i jedno englesko udruženje vezilja da napravi kopije zavesa i prekrivača koje su u Džordžijansko doba supruge i devojke mornara imale običaj da prave za njihove ležaljke na brodu kako bi ih ukrasile.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE