Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ubojita bakterija koristiće se kao biogorivo!

    Iako je uzrokovala na desetine smrtnih slučajeva i uništila brojne poljoprivrednike širom Evrope, naučnici tvrde da će se bakterija Ešerihiaj koli kroz pet godina upotrebljavati za komercijalno biogorivo.

    Panika koju je uzrokovalo pojavljivanje bakterije Ešerihije koli kriva je za velike štete koje su pretrpeli poljoprivrednici zbog ogromnog pada prodaje povrća, a ujedno je uzrokovala smrt više desetina osoba.
     

    Takođe, velik broj osoba koje su preživele bitku s Ešerihijom celi život će morati odlaziti na dijalizu krvi, ili na transplantaciju jetre ili bubrega. Međutim, naučnici su otkrili kako da tu zloglasnu bakteriju učine korisnom za svakodnevnu upotrebu, pa tako nekoliko američkih kompaniaj već radi na tehnologiji pomoću koje se Ešerihija koli pretvara u biogorivo.

    Izvršni direktor američkog Instituta za bioenergiju Jay Keasling poručio je za Reuters kako se dosad u laboratorijima uspelo od ubojite bakterije napraviti biogorivo, ali još nije pogodno za komercijalne svrhe.

    Zato već postoji metoda kojom se E. coli pretvara u komercijalnu plastiku, koja se prodaje u trgovinama te nalazi u brojnim proizvodima.

    Keasling tvrdi da će se za otprilike pet godina usavršiti metoda proizvodnje biogoriva iz ubojite bakterije u toj meri da će biti primjenjiva i u komercijalne svrhe.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE