Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šoškić: Povećanje učešća oboriće kamate

    Poslovne banke počele su daprimenjuju odluku NBS o obaveznom depozitu od 30% za sve kredite u evrima, od kojih su izuzeti stambeni zajmovi, za koje je, međutim, povećano obavezno učešće sa 10 na 20%. Nepromenjen iznos učešća od 10% ostaje za stambene kredite koje država subvencioniše. Povodom novih mera, Šoškić je rekao da su ove mere preventivne kako ne bi došlo do rizičnih zaduživanja i da bi trebalo da dovedu do smanjenja kamata.

    Šoškić je objasnio da oni koji su podneli zahteve bankama i banke donele pozitivnu odluku o odobravanju kredita, neće biti zahvaćeni ovom odlukom. Drugim rečima, oni za koje banke nisu donele pozitivnu odluku do 30. juna, biće pod novim režimom koji nastupa od 30. juna.

    Čini se da građani, ipak, nemaju razumevanja za to zbog čega je bilo potrebno da se poveća učešće za stambene kretite. Na pitanje da li očekuje smanjenje kamatnih stopa, Šoškić je ukazao da je „ovo jedan u nizu koraka koji vode stabilizaciji finansijskog sistema, a stabilizacija finansijskog sistema znači stvaranje uslova za obaranje kamatnih stopa u sistemu“.

    Povodom kritika građevinskog sektora, da će odluka NBS zaustaviti stanogradnju i da će hiljade radnih mesta biti ugašeno, Šoškić je rekao da je pitanje građevinske industrije, pitanje ponude i tražnje.

    „Nije problem kod nas u ponudi, da nemamo dovoljno stanova na tržištu. Mislim da je kod nas problem tražnje, a tražnja zavisi od toga kolike su plate ljudima, kakve su kamatne stope i kolika je cena toga što se kupuje. Prema tome, to su aspekti na kojima moramo da radimo, da bi se problem građevinske industrije rešio“, rekao je Šoškić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE