Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počinje „Biljober“ u Sokobanji

    Tradicionalna dvonedeljna turistička manifestacija „Biljober“ počeće sutra u Sokobanji otvaranjem Sajma lekovitog bilja na Mermernom trgu.
     
    Predstavnik Organizacije za turizam, kulturu i sport Sokobanje Ljubiša Malenović izjavio je Tanjugu, da će tokom trajanja manifetsacije, za zainteresovane posetioce banje biti organizovano nekoliko izleta na okolne planine, gde će moći da se na licu mesta upoznaju sa lekovitim biljem.

    Tu će biti održavani i seminari, na kojima će predavnja držati profesori i studenti završne godine Farmaceutskog fakulteta, u organizaciji Udruženja za lekovito bilje „Dr Jovan Tucaković.“

    Prvi izlet – u Sesalačku pećinu predviđen je 3. jula, gde će gosti obilaziti lekovito bilje u okolini, ali i samu pećinu, koja je za posetioce uređena u dužini od 700 metara.

    Zavod za zaštitu prirode nije dozvolio da se dalje uređuje, da ne bi bio remećen mir izuzetno retke vrste slepih miševa koji tu žive.

    U ponedeljak, 4. jula, planiran je uspon na vrh Ozrena – Oštru čuku, na visinu od 1.170 metara, a u utorak na planinu Devicu, na kojoj je otkrivena endemska vrsta božura peonia coralina, koja je sada u cvetu.

    Tog cveta ima samo nekoliko primeraka na planini, ali je Nebojši Stanojeviću, koji je prvi otkrio, dozvoljeno da ga veštački razmnoži.

    Zainteresovani će moći da 6. jula na području Sokobanje obiđu i jednu uspešnu plantažu gajenog lekovitog bilja.

    Glavni događaj biće uspon na Rtanj 7. jula, na najviši vrh Šiljak, na visini od 1.560 metara

    Za one koji ne žele na vrh, biće organizovano upoznavanje bilja u podnožju planine. gde će moći da nauče i kako treba plesti ivanjske venčiće.

    Uveče 7. jula, u Sokobanji se tradicionalno bira pinceza „Biljoberka“

    Malenović ukazuje, da je zhavaljujući manifestaciji, na planini svake godine sve više turista, pa je počeo da se razvija i seoski turizam u selima Mužinac i Šarbanovac.

    Prethidnih godina napravljeno je nekoliko objekata od rekonstruisanih starih pojata, a turistima se nude ovčiji sir, suveniri – proizvodi od kože i vune, kao i livadski med.

    Pojedini turisti u vreme „Biljobera“ dolaze i da kampuju na planini.

    Malenović je rekao da se ove godine za turiste planiraju svakodnevni izleti za turiste u divljinu Rtnja, gde nema nikave infrastrukture.

    Sada je napravljen pristupni neasfaltirani put od Mužinca do Rtnja, a jedan privatnik je organizovao i vozić za turiste.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE