Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na ulice Varšave izašlo 80.000 nezadovoljnih radnika

    Najveći poljski sindikat Solidarnost izveo je danas na ulice Varšave skoro 80.000 radnika iz cele Poljske da bučno uz vuvuzele, dan uoči početka predsedavanja Poljske EU, poruče poljskim ali i evropskim zvaničnicima da oni vode politiku ali da beda zbog nje pada na radnička pleća.

    Veliki balon cepelin sa glavnom parolom današnjih demonstracija „Politika vaša, beda naša“ izbacio je iznad zgrade Sejma poljskog parlamenta hiljade protestnih radničkih letaka.

    Demonstracije, koje su lideri Solidarnosti osmislili kao mirni hepening, počele su koncertom antirežimskih pesama iz vremena komunističke Poljske na Trgu Pilsudskog u centru, a nastavile popodne bučnim pohodom radnika centrom Varšave.

    Kod Sejma su radnici postavili 560 stolica koliko poljski parlament ima poslanika i senatora.

    „To je simbol onoga što poljske političare interesuje najviše – fotelje za njih, njihove poznanike i porodice“, objasnili su lideri Solidarnosti.

    Uz to, demonstranti su pred Sejmom pozdravili poslanike u zgradi kakofonijom svirke na vuvuzele, petardama i bučnim skandiranjem „Lopovi, lopovi“.

    Premijeru Donaldu Tusku su na poklon od radnika sa Baltika, iz nekadasasnjeg ponosa poljske industrije i kolevke Solidarnosti, a sada propalih brodogradilišta, radnici u Varšavu doneli na poklon gaće, prljave i pocepane kao, kako tvrde radnici, reforme Tuskove vlade.

    Iako su sindikati zamislili demonstracije kao bučni ali sasvim mirni hepening i zato su odustali od poziva grčkim radnicima, kako ne bi licitirali gde je razbijeno više izloga, u Atini ili Varšavi, ispred kancelarije premijera ipak se izvio u nebo crni dim, uobičajeni deo folklora poljskih radničkih protesta.

    Danas nisu gorele kao obično gume već plastične stolice, javila je poljska televizija TVN24.

    Poljski radnici bučno na ulicama Varšave već drugi put za kratko vreme zahtevaju povećanje minimalne plate na polovinu prosečne, dakle na oko 400 evra, privremeno smanjenje akcize na gorivo, više korisnika socijalne pomoći, više novca za politiku zapošljavanja.

    Demonstracije su organizovali samo dan pre nego što će Poljska sutra da preuzme predsedavanje Unijom, kako bi po rečima lidera Solidarnosti Pjotra Dude, pokazali Evropi da Poljska nije nikakvo zeleno ostrvo privrednog rasta i blagostanja kako je predstavlja vlada premijera Tuska.

    „Sredstva iz budžeta treba da se dele tako da se poštuje princip socijalne pravednosti“, kazao je danas Duda.

    Predsedavanje Poljske Unijom pratiće, prema najavama poljskih sindikata radnički protesti, između ostalog i velike evropske radničke demonstracije koje organizuje Evropska konfederacija sindikalnih saveza u vreme kada 17. septembra u Vroclavu budu zasedali ministri finansija članica EU.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE