Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Susreti malinara u Kuršumliji

    Kuršumlijsko planinsko selo Sagonjevo sa oko stotinak domaćinstava u poslednjih desetak godina sve više postaje centar voćarske proizvodnje u ovom delu Toplice. Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima potražnja za ovim voćem iz godine u godinu sve je veća.


    Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima, u gotovo netaknutoj prirodi maline, kupine, jagode i višnje proizvode se bez upotrebe pesticida, pa selo Sagonjevo u Kuršumliji postaje centar voćarske proizvodnje.

    Sadnice voća, pretežno maline u Sagonjevo su stigle pre petnaestak godina, zahvaljujući tek izgrađenoj kuršumlijskoj hladnjači kojoj je bila preko potrebna sirovinska baza. Od tada pa do danas na desetinama hektara podignuti su i zasadi  kupina, jagoda, višanja, a razmišlja se i o novim površinama.

    Radovan Radovanović iz Zemljoradničke zadruge „Sago-voće“ u Sagonjevu kaže da se često događa da ima više kupaca nego što ima robe.

    „I ove godine u našem malinjaku ništa od hemije nismo koristili. Brat i ja planiramo i proširenje zasada malina i jagoda na još dvadeset- trideset ari“, kaže Radiša Novičić iz Sagonjeva.

    Marko Marković iz susednog sela Žuč pre tri godine podigao je hladnjaču u kojoj skladišti svoje i voće proizvedeno na ovom području.

    „Robu smo pre odmah transportovali zbog čega je gubila na kvalitetu, dok se sada voće iz parcela ovde skladišti i prerađuje. Zahvaljujući tome i do 90 odsto ide u prvu klasu“, kaže Marković.

    Opština Kuršumlija je prepoznala ovu proizvodnju i kao mogućnost za stvaranje svojevrsnog brenda po kome bi u budućnosti mogla biti prepoznatljiva.

    Država će sa deset miliona evra, u naredne četiri godine u saradnji sa Danskom pomoći razvoj voćarstva u Topličkom, Nišavkom i Pčinjskom okrugu.

    Predsednica opštine Kuršumlija Vesna Jakovljević kaže da su ovdašnji proizvođači maline prepoznali da u toj proizvodnji ima mogućnosti za zaradu, a da im je opština Kuršumlija pomogla tako što je poboljšala infrastrukturu.

    Dagfin Moe iz danskog programa za razvoj voćarstva kaže da očekuje dramatičan porast proizvodnje nakon ovog perioda, jer je prošlo četiri godine od primene ovog programa.

    Proizvođači voća sa područja Gornje Toplice ove godine po prvi put su organizovali  „Susrete malinara“ u selu Žuč, gde je predstavljeno svojevrsno blago ovog kraja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE