Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Francuski Lactalis formira najveću mlekarsku kompaniju na svetu

    Francuski proizvođač sireva Lactalis preuzeo je kontrolu nad italijanskim Parmalatom na jučerašnjoj skupštini akcionara u sklopu nastojanja da stvori najveću mlekarsku kompaniju na svetu.
     
    Lactalis trenutno ima samo 29 odsto udela u Parmalatu, ali to je bilo dovoljno da na sastanku u Parmi osigura devet od ukupno 11 mesta u upravnom odboru kompanije. Za novog predsednika odbora izabran je Franco Tato, bivši izvršni direktor italijanskog energetskog diva Enela. Preuzimanje označava kraj višemesečne pat-pozicije koju je karakterisalo italijansko protivljenje inostranom preuzimanju. Lactalis je u martu objavio da poseduje 11 odsto udela u Parmalatu i nastavio je kupovati akcije, podigavši buru u italijanskoj javnosti, koja se digla na noge nakon što je francuska grupa LVMH preuzela uglednu italijansku draguljarsku kuću Bulgari.
     
    Italijanska vlada uzvratila je udarac, odobrivši Parmalatu odgodu skupštine akcionara, koja je prvobitno zakazana za april, kako bi grupa italijanskih firmi mogla podastrti protivponudu. Lactalis je zauzvrat 26. aprila neočekivano objavio ponudu za preuzimanje, na dan posete francuskog predsednika Nicolasa Sarkozija Rimu.
     
    Parmalat je odbio Lactalisovu ponudu od 2,60 evra po akciji, kojom je njegova vrednost određena na 4,5 milijardi evra. Ta je ponuda bila niža od 2,80 evra po akciji koliko je Lactalis platio ove godine prilikom povećavaja udela. Francuska kompanija odbila je zahtev za povećanjem vrednosti ponude. Lactalis i Parmalat, kojeg je 60-ih godina prošlog veka utemeljio Calisto Tanzi, trenutno u zatvoru zbog malverzacija, zajedno će ostvarivati godišnji prihod od oko 14 milijardi evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE