Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Arilju stradala polovina roda maline

    Prema procenama Udruženja proizvođača jagodičastog voća „Vilamet“ nevreme je u ariljskom kraju uništilo između 40 i 50 odsto ovogodišnjeg roda maline, a malinari očekuju da se u novonastaloj situaciji sa hladnjačarima postigne dogovor o početnoj otkupnoj ceni od 150 dinara po kilogramu.

    – Ima malinjaka koji su totalno stradali, a naše procene se odnose i na uništenu malinu i na njen kvalitet – kazao je potpredsednik Udruženja „Vilamet“ iz Arilja Duško Nenadić.

    Govoreći o otkupu maline, Nenadić je kazao da su proizvođači i dalje nezadovoljni, kao i da „cene i dalje stoje“.

    Hladnjačari su na početku ovogodišnje berbe i otkupa maline u Srbiji, koja je trenutno u jeku, nudili 80 dinara za kilogram tog voća, što je izazvalo nezadovoljstvo proizvođača.

    – Sigurno je da mora doći do korekcije otkupnih cena, i to do naglog skoka. Cena mora ići naviše, jer maline nema i neće biti dovoljno, ni „rolenda“, ni „bloka“ ni „griza“, pogotovo maline prve klase -istakao je Nenadić.

    Nenadić je kazao da su na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i trgovine, koji je održan juče u Arilju, proizvođači zamolili da se utiče na to da se „ne potpisuju štetni ugovori sa stranim kupcima i da se malina ne daje u bescenje“.

    On je ukazao na potrebu da se zaštiti ovaj proizvod, koji će ove godine sigurno biti deficitaran u Srbiji.

    – Ovo zlo je zadesilo sve nas, bićemo skromni, ne tražimo neku astronomsku cenu, tražimo početnu cenu od 150 dinara, koja bi trebalo na kraju da izađe na 200 dinara (po kilogramu), odnosno dva evra, što je realna cena, s obzirom na sve što se dešavalo – rekao je Nenadić.

    On je dodao da su proizvođači tražili sastanak sa resornim ministrom kome bi prisustvovali i predstavnici hladnjačara kako bi se došlo do zajedničkog rešenja i prihvatljive cene maline.

    Ističući da su malinari spremni na svaku vrstu dogovora, jer proizvođači i hladnjačari treba da budu „jedno preduzeće“, Nenadić je napomenuo da je za to potrebna obostrana dobra volja.

    Prošle godine je u Srbiji proizvedeno 83.870 tona maline, od čega je 63.358 izvezeno. Prema prognozama Ministarstva poljoprivrede i trgovine objavljenim pre nevremena, očekivana ovogodišnja proizvodnja maline u našoj zemlji bila je ukupno 85.000 tona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE