Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pad zaliha u SAD izazvao poskupljenje nafte

    Sirovom naftom se u elektronskom poslovanju na berzi u Njujorku jutros trgovalo po ceni od oko 93 dolara za barel, nakon sinoćnjeg poskupljenja koje je izazvala vest o neočekivano velikom padu zaliha tog energenta u SAD prošle sedmice, što ukazuje na povećanje tražnje.

    Cena američke „lake“ nafte za terminsku isporuku u avgustu je na Njujorškoj robnoj berzi neznatno porasla na 92,95 dolara za barel, posle rasta sinoć od 2,28 dolara, dok je istovremeno evropska „brent“ nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupela za deset centi na 108,88 dolara za barel, prenela je agencija AP.

    Američki institut za naftu (API) je sinoć saopštio da su zalihe nafte u SAD prošle sedmice pale za 2,7 miliona barela, dok su analitičari očekivali smanjenje na 1,7 miliona barela.

    Pored toga, izveštaj instituta API je pokazao pad zaliha benzina od 91.000 barela i smanjenje zaliha dizela i lož-ulja za 945.000 barela. Popodne će sopstveni izveštaj objaviti statistička služba američkog Ministarstva energetike.

    Trgovci naftom takođe iščekuju današnje glasanje u grčkom parlamentu o 28 milijardi evra vrednom planu štednje. Evropski zvaničnici ističu da je smanjenje državne potrošnje neophodan uslov za dobijanje pete tranše pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, odobrene prošle godine u ukupnom iznosu od 110 milijardi evra.

    „Izgleda da investitori računaju na to da će grčka dužnička kriza biti razrešena bez većih problema. Međutim, u slučaju nekih nepredviđenih događaja u odobravanju novih mera štednje, nafta bi lako mogla ponovo da pojeftini na nivo od pre nekoliko dana“, navodi se u izveštaju konsultantske firme „Riterbuš end asosijejts“.

    Najvažnija energetska sirovina je do danas značajno pojeftinila sa prošlomesečnog nivoa od blizu 115 dolara za barel, usled zabrinutosti oko pada tražnje u SAD i Evropi. Pre toga je nafta prvo naglo poskupela sa 84 dolara iz februara, što je smanjilo potrošnju i doprinelo usporavanju privrednog rasta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE