Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dugovi odlažu Koridor 10

    Pet banaka, najvećih poverilaca preduzeća „Nibens grupe“, počele su sa deblokadom računa ovih firmi. Nijedan dinar, međutim, nije legao na račune. Ali, banke povlače naloge za naplatu prispelih obaveza na ime kredita i garancija, što je i bila omča oko vrata zaposlenima u firmama Mila Đuraškovića, uhapšenog pre više od mesec dana. Dugovanja, naravno, neće biti oproštena, već će biti reulisana čim preduzeća stanu „na noge“.

    Prema rečima Milutina Gaševića, koji trenutno rukovodi „Nibensom“, u petak će biti potpisan sporazum i sa preostalih devet banaka poverilaca. A, potom sledi dogovor sa dobavljačima.

    – Računi su blokirani zbog obaveza prema bankama i dobavljačima, kaže Gašević, ne želeći da precizira kolika su ukupna dugovanja „Nibens grupe“. Zasada još nema razgovora oko eventualnog reprogramiranja dugova, ali očekujemo da ćemo dobiti kredit od oko 300 miliona dinara za isplatu zarada i nabavku repromaterijala za nastavak ugovorenih poslova.

    Banke, kako saznajemo, još nisu imenovale novi menadžment u firmama Mila Đuraškovića, ali su u pregovore o oporavku preduzeća uključile predstavnike zatečenog rukovodstva. Zajednički će, kada bude formiran menadžment, napraviti plan restrukturiranja i time odrediti dalju sudbinu preduzeća.

    Pozitivne vesti obradovale su zaposlene, koji su proteklih dana protestovali na putevima širom Srbije tražeći pre svega da im se omogući nastavak radova na ugovorenim poslovima.

    U preduzeću „Koridori Srbije“ očekuju da će dodatnim angažovanjem članica domaćeg konzorcijuma, koji predvode „Putevi Užice“, radovi na severnom kraku najvažnijeg putnog pravca u zemlji biti završeni, kako je i planirano, do 20. jula ove godine. Naime, ugovoreni rok je ozbiljno doveden u pitanje zbog nedavnog štrajka poljoprivrednika, ali i protesta radnika PZP „Beograd“, koji posluje u sastavu „Nibens grupe“, što je u jednom trenutku znatno usporilo dopremanje materijala. Inače, PZP „Beograd“ je deo domaćeg konzorcijuma, kojem su uz severni krak Koridora 10 povereni i radovi na izgradnji deonice autoputa Beograd – južni Jadran od Uba do Lajkovca.

    Da će radovi na severu Koridora 10 biti završeni u planiranom roku, ipak, veruje ministar Milutin Mrkonjić. Ministar, kako kaže za „Novosti“, očekuje pozitivan rezultat u rešavanju sudbine preduzeća „Nibens grupe“. Očekuje i da će se radnici PZP „Beograd“ vratiti na gradilište severnog kraka Koridora 10 na svoju deonicu od 57. do 81. kilometra autoputa Horgoš – Novi Sad.

    – Iako su preduzeća „Nibens grupe“ privatna i država nema nikakvu obavezu da rešava njihove probleme, nismo mogli da ostavimo 5.200 radnika bez posla, ističe Mrkonjić. Vlada Srbije je sa bankama našla rešenje i zato, bez obzira na to što razumemo nervozu putara, nije korektno da štrajkuju, obustavljaju saobraćaj na putevima. Jednostavno, kao država iako nam to nije bila obaveza nismo dozvolili da ove putarske firme odu u stečaj.

    Inače, preduzeća „Nibens grupe“ rade na održavanju oko 6.000 kilometara putne mreže Srbije.
     
    RADOVI
    Na trasi Koridora 10 od Horgoša do Novog Sada, na 47 kilometara od Subotice prema Novom Sadu, obavljaju se redovni radovi predviđeni dinamičkim planom i „Planum“ postavlja drugi sloj asfalta. U toku su i betonski radovi na jednoj naplatnoj rampi. Takođe, tamo gde je prethodno urađen završni sloj asfalta ovih dana obavljaju se pripreme za postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije, uređenje putnog pojasa, postavljanje zaštitnih ograda, odvodnih kanala…

    Pravovremena isporuka bitumena omogućava da se dnevno asfaltira oko dva kilometra trase pune širine završnim slojem asfalta, a ugrađuje se više od 2.000 tona asfalta dnevno. Tri sloja asfalta su postavljena na više od 15 kilometra, a dva sloja asfalta na više od 60 kilometara trase. Izgradnja nadvožnjaka i mostova je takođe u završnoj fazi duž cele trase.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE