Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Baktrima“ nema ni za lek

    Više od 30 različitih vrsta lekova, koji se nalaze na ”pozitivnoj” listi, trenutno nedostaje u većini državnih apoteka u Srbiji. Za skoro sve medikamente koji su u deficitu postoji zamena, međutim, neki od njih ne izdaju se o trošku države, pa su građani prinuđeni da ih plaćaju iz svog džepa.

    Apotekarski rafovi, kako kažu u Apoteci Beograd, ostali su bez ”baktrim” tableta, ”eritromicin” sirupa, ”atropin” kapi, ”nifelata”, ”rivotrila”, ”spalmotila”, ”nitroglicerina”, ”trimosula”, ”diovana”…

    Među glavnim razlozima nestašice, pored problema koje ima ”Galenika”, jeste i niska cena, pa se velikim farmaceutskim kućama ne isplati da posluju s gubitkom.

    Predsednik Asocijacije veledrogerija u Srbiji Miomir Nikolić tvrdi da veće nestašice za sada nema, ali da se ona očekuje.

    – Fabrike zbog nedostatka novca ne mogu da proizvode nove lekove. Fond za zdravstveno osiguranje duguje veledrogerijama, a one, opet, imaju obavezu prema proizvođačima. Tako, ukoliko se nastavi sa odloženim plaćanjem više od 180 dana, nećemo moći da obezbedimo nove količine lekova – objašnjava Nikolić.

    U Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije trenutno se nalazi 271 lek koji čeka obnovu registracije.

    Nisu samo državne apoteke ostale bez lekova. Pacijenti koji se leče u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije moraju sami da kupuju ”paracetamol”.

    – Naša ustanova je uvek obezbeđivala ”paracetamol” ali sada ga nije bilo kod dobavljača – kaže Tanja Tomić, iz apoteke Instituta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE