Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Govorite sporije, bićete uspešniji

    Naučnici sa Univerziteta u Mičigenu dokazali su da uverenje o sposobnosti osobe da utiče na sagovornika intonacijom govora ima jaku naučnu osnovu, a sposobnost žena da ubede, u stvari, može zavisiti od toga kako one iskažu svoje mišljenje.

    Za vreme istraživanja, naučnici su posmatrali učesnice raznih telefonskih razgovora, a cilj razgovora je prodaja ili razvijanje određene kampanje. Stručnjaci su analizirali 1380 pregovora, a naročitu pažnju obratili su na brzinu govora i najčešće korišćene reči.

    Kako se ispostavilo, najuspešniji razgovori su bili oni u kojim menadžeri prodaje ili kampanja razgovaraju tempom od tri i po reči u sekundi u proseku. U takvim slučajevima, učesnici razgovora su imali mnogo veće šanse da se dogovore o predloženim proizvodima ili uslugama. Ljudi koji su pričali previše sporo, kupci su smatrali prilično nesposobnim ili previše pedantnim.

    S druge strane, vođa i autor eksperimenta, profesor sociologije Hoze Benko rekao je da izuzetno brz govor ne ostavlja baš prijatan utisak na slušaoce: takve anketare doživljavaju kao razmetljive i osobe koje ne daju pravu informaciju. Osim toga, prirodne pauze između reči stvaraju pozitivne asocijacije, ukoliko je njihova učestalost u proseku četiri do pet minuta. Preterane značajne pauze, međutim, imaju negativan efekat.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE