Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počelo iskopavanje 4.500 godina starog broda kod Keopsove piramide

    Arheolozi su počeli iskopavanje 4.500 starog drvenog broda, pronađenog kod Keopsove piramide u Gizi, rekao je danas egipatski ministar za antikvitete, Zahi Havas.
     
    Radi se o jednom od dva broda zakopana pored faraona Keopsa, koja su, prema verskom običaju, trebalo da ga odvedu u život posle smrti.
     
     
    Sakudži Jošimura, profesor sa japanskog Univerziteta Vaseda i predvodnik projekta restauracije zajedno sa egipatskim Savetom za antikvitete, rekao je da su arheolozi na drugom brodu otkrili ispisano Keopsovo ime.
     
    Keops, odnosno Kufu, osnovao je četvrtu egipatsku dinastiju oko 2680. godine pre nove ere i vladao Egiptom 23 godine.
     
    Brodovi su prvobitno pronađeni 1954. i smatrani su najznačajnijim otkrićima u Gizi, i po svojoj starosti, ali i po veličini i očuvanosti. Prvi brod, dug 43 metra je rekonstruisan, a verovalo se da je drugi, njemu nalik, manji. Oba broda su napravljena od libanskog kedra i egipatske akacije.
     
    Pošto su dobili 10 miliona dolara pomoći sa Univerziteta Vaseda, egipatski i japanski naučnici su 2008. počeli pripreme za proces iskopavanja broda.
     
    Arheolozi očekuju da u naredna dva meseca otkopaju brod, a da restauracija potraje naredne četiri godine, kada će plovilo biti izloženo u muzeju kod piramide.
     
    Oni su uz pomoć dizalice, podigli prvu od 41 krečnjačke ploče, od kojih svaka teži oko 16 tona, kako bi doprli do delova broda.
     
    Arheolozi se nadaju da će uspeti uspešno da iskopaju i ovaj drugi brod.
     
    „Veoma sam optimističan da ćemo za četiri godine imati (na površini) i drugi brod“, poručio je Havas.
     
    Havas je otkriće pomenutih brodova nazvao „jednim od najvažnijih arheoloških i konzervatorskih projekata na svetu“.
     
    On je izrazio nadu da će ono pospešiti razvoj turizma u Egiptu, koji je znatno opao posle narodne revolucije koja je rezultirala svrgavanjem s vlasti predsednika Hosnija Mubaraka u februaru.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE