Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na samitu G20 o obuzdavanju cena hrane na tržištu

    Vodeće svetske ekonomije počele su juče dvodnevni samit Grupe 20, tokom kojeg će pokušati da prevladaju međusobne razlike i ispune obećanja da će onemogućiti vrtoglavi rast cena hrane, koji ponovo pogađa potrošače i podstiče nemire.

    Očekuje se da će francuski predsednik Nikola Sarkozi zatražiti od ministara poljoprivrede najrazvijenijih zemalja i velikih privreda u usponu da se konačno pozabave pitanjem špekulacija, za koje se smatra da su bile uzrok rasta cena hrane tokom 2007. i 2008, što je izazvalo nemire u nekim zemljama u svetu, preneo je AFP.

    Posle te krize su vodeće članice G20 obećale da će kontrolisati uspone i padove cena poljoprivrednih proizvoda, ali nisu uspele da ostvare napredak. No, taj problem ponovo postao gorući sa rastom cena za koje se smatra da su podstakle pobune koje se sada nazivaju „arapsko proleće“.

    Međutim, francuski ministar poljoprivrede Bruno Le Mer, priznao je prošle nedelje „da će biti teško postići neki sporazum“. Le Mer je, međutim, upozorio da na današnjem sastanku ministara poljoprivrede mora da se razgovara kako da se „izbegne da 21. vek postane stoleće gladi u svetu“.

    Francuska je kao glavne ciljeve svog predsedavanja G20, postavila ograničavanje špekulacija i obuzdavanje tržišta.

    Francuska bi volela da čisto finansijskim akterima bude ograničeno učešće na tržištima poljoprivrednih proizvoda, a da od trgovaca bude zahtevano da uvek u rezervi imaju deo roba.

    Međutim, zemlje kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Australija i Brazil, su zabrinute da bi takva ograničenja mogla da ograniče terminska i derivativna tržišta koja su sve važnija farmerima i prerađivačima prehrambenih proizvoda. navela je francuska novinska agencija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE