Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BiH: Zabranjuje se proizvodnja vina od uvezenog grožđa

    Načela novog zakona o vinu BiH dobila su zeleno svetlo na Komisiji za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i državni će poslanici raspravljati o njemu.


    Proizvođači vina željno očekuju ovaj propis, jer se njime onemogućava pravljenje vina u BiH od uvezenog grožđa. Pored toga zakonom se uvode obavezni registri za proizvođače grožđa, a veća ovlaštenja u ovoj oblasti se daju entitetima i Distriktu Brčko.

    Ipak, ima i onih koji su protiv principa ovog zakona, poput Šemsudina Mehmedovića, člana pomenute komisije.

    „Za mene je sporno u ovom zakonu što se država potpuno razvlašćuje u pogledu kontrole, nadzora, uvoza i izvoza prerađevina od grožđa. Uglavnom se ove nadležnosti prenose na entitete i Distrikt Brčko. Potpuno je izostavljena nadležnost Agencije za sigurnost hrane BiH što je potpuno van pameti“, kaže Mehmedović za „San“. Danijela Martinović, zastupnica SDP-a kaže da zakon ima i dobre i loše strane, ali podseća da je u BiH resor poljoprivrede na nivou entiteta, čija odgovornost se ne može izbeći.

    „Zamerki ima, ali u proceduri postoji mogućnost amandmanskog delovanja. Smatram da će ovim zakonom biti bolja zaštita domaće proizvodnje, što je u provedenoj javnoj raspravi bilo ključno pitanje“, kaže Martinovićeva.

    Milan Lovrić, član Komisije za izradu teksta ovog zakona i prozvođač vina, kaže da se insistiralo na onome što će štititi bh. vinogradare i vinare. „BiH ima dobar vinogradarski resurs. Insisitrali smo da se onemogući proizvodnja vina od uvezenog grožđa, jer je to pravilo svugde u svetu. Insistirali smo na tome da pored vrhunskih i kvalitetnih i stono vino ne može biti bez porekla, čime se sprečava i patvoranje vina“, kaže Lovrić za „San“.

    Velika šansa

    On dodaje da se ovim daje šansa domaćim proizvođačima i BiH, koja ima priliku za proizvodnju vina, te da sfera uređivanja registara, izdavanja uverenja o kvaliteti i ostale tehničke stvari ulaze u sferu politike. Po predloženom zakonu kontrolu pomenutih zabrana treba da vrše nadležni inspekcijski organi koji će kontrolisati uvoz grožđa, poreklo vina. Lovrić kaže da je i ova kontrola jednostavna, ako se želi raditi.

    Neki podaci pokazuju da se u BiH pet puta više uvozi vina, nego što se izvozi. Značajne su i količine uvezenog grožđa u BiH za vreme pravljenja vina, i to ne samo u vinarskim regijama. BiH ima svoje autohtone sorte grožđa žilavku i blatinu. Važeći Zakon o vinu, rakiji i drugim proizvodima od grožđa BiH, donesen 2008. godine, je u više od 50 odsto članova neprovodiv u praksi.

    Svetske norme

    „Ovaj zakonski tekst nije loš, potreban je BiH. Ukoliko ima nekih manjakvosti to se u parlamentu može ispraviti. U svijetu postoje norme kako se može raditi vino, naročito vrhunsko vino. Ono se pravi samo od sorti grožđa iz te oblasti. Nismo za zatvaranje tržišta, ali smo za više reda i mislimo da to ovaj zakon može napraviti“, kazao je Grgo Vasilj, predsednik Udruge vinogradara i vinara u FBiH za „San“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE