Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na pojedinim fakultetima prvog dana premašene kvote

    Na fakultetima u Srbiji u toku je prijavljivanje kandidata za upis, a pojedine visokoškolske ustanove popunile su kvote već danas, prvog dana prijavljivanja.
     
    Na beogradskom Fakultetu bezbednosti prijavilo se 580 kandidata, a kvota je 390 studenata, 150 budžetskih i 240 samofinansirajućih, rečeno je Tanjugu u deknatu tog fakulteta. Za indeks Ekonomskog fakulteta prvog dana prijavilo se 1.000 kandidata, i već sutra će biti premašena kvota od planiranih 1.350 brucoša.
     
    Na Pravnom fakultetu dokumenta je predalo blizu 800 kandidata, što je, kako je rečeno u dekanatu, na prošlogodišnjem nivou interesovanja. Taj fakultet upisuje 1.500 brucoša.
     
    Veliko interesovanje vlada i za studije geografije, zatim za Elektrotehnički fakultet, Fakultet političkih nauka, a ministar prosvete i nauke Žarko Obradović ponovo je rekao da fakulteti nemaju razlog da povećaju školarine i pozvao dekane da vrate stare cene studiranja za samofinansirajuće studente, jer će u suprotnom, biti poslata inspekcija.
     
    Od 80 državnih fakulteta, osam je povećalo cenu školarine, a od 37 visokih škola strukovnih studija, to su učinile četiri, rekao je Obradović novinarima i istakao da je za materijalne troškove planirano da ove godine bude izdvojeno 350 miliona dinara više nego prošle godine.
     
    Takođe, povećan je i broj studenata na različitim nivoima koje će država finansirati, rekao je Obradović i naveo da je za povećanje školarine potrebno pribaviti mišljenje ministarstva, što, kako je rekao, fakulteti nisu tražili. Univerziteti i fakulteti su još u februaru bili upoznati sa stavom ministarstva da školarina neće biti povećana, rekao je Obradović novinarima.
     
    Prema konkursnim rokovima, prijavljivanje traje do 24. juna, a uz prijavni list predaju se fotokopije svedočanstava iz sva četiri razreda srednje škole, diplome o završenom maturskom ispitu i dokaz o uplati nadoknade za polaganje prijemnog ispita.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE