Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpsko IT tržište očekuje loša godina

    Srpsko tržište informacionih tehnologija očekuje još jedna, standardno loša godina, a eventualni rast pod boljim okolnostima može biti tek pet odsto, izjavio je IT analitičar Milovan Matijević.
     
    Prema preliminarnim, polugodišnjim pokazateljima srpsko IT tržište je na nivou prošlogodišnjeg rezultata, ali iako nema nekog entuzijazma u rastu, ipak je primetna manja apatija nego 2010., kazao je Matijević Tanjugu.
     
    Da bi Srbija došla do neke skromne vrednosti IT tržišta, potrebne su stope rasta veće od 25 odsto na godišnjem nivou, u narednih četiri ili pet godina, a za to su potrebna i pozitivna privredna kretanja, istakao je Matijević.

    Srpsko IT tržište je imalo svoj maksimum u 2008. godini i tad je prvi put premašilo pola milijarde, tačnije konkretni poslovi su iznosili 550 miliona evra, a već godinu dana kasnije zabeležen je pad na 420 miliona“, podsetio je Matijević i naveo da je 2010. godine njegova vrednost iznosila 405 miliona evra.

    Nivo ulaganja u IT je nepristojno nizak i on iznosi od 60 do 70 evra po stanovniku, dok ta suma u EU iznosi od 700 do 800 evra, i tu se vidi veliki raskorak u IT sektoru, zaključio je Matijević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE