Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otkrivena vakcina protiv raka prostate

    Britanski naučnici otkrili su vakcinu koja ubija ćelije raka prostate neozleđujući zdravo tkivo. Oni se nadaju da će za nekoliko godina početi testiranje na ljudima i da će vakcina uspešno lečiti i rak dojke, pluća i pankreasa.
     
    Za razliku od standardne vakcine koja se daje da bi sprečila infekciju virusom ili bakterijom nova vakcina lečiće ljude već obolele od raka, piše “Dejli mejl”.
     
    Alan Melčer, profesor Univerziteta u Lidsu i jedan od vođa ovog istraživanja, objašnjava da vakcina deluje tako što podstiče imuni sistem da prepozna antigene –karakteristične proteine koji se nalaze na površinama ćelija. On očekuje da bi klinička testiranja na miševima mogla da budu završena za nekoliko godina.
     
    Nova vakcina predstavlja oblik genske terapije. Istraživači su prvo napravili bazu hiljade nasumično odabranih odlomaka genetskog koda iz zdrave prostate, a zatim ih ubacivali u virus. Izmenjen virus uzgajan je u laboratoriji, a zatim ubrizgavan u krvotok miša obolelog od raka prostate.
     
    Iako vakcina nije imala ozbiljne neželjene efekte kod miševa, potrebno je još rada i testiranja da bi se ona primenila u lečenju pacijenata obolelih od raka, smatra profesor Piter Džonson iz Fondacije za istraživanje raka u Velikoj Britaniji, koja je finansirala tim iz Lidsa.
     
    Svake godine oko 35 hiljada ljudi samo u Velikoj Britaniji oboli od raka prostate, a njih 10 hiljada i umre. Iako još nije završeno, ovo istraživanje njima i hiljadama obolelih širom sveta, već daje nadu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE