Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poznati kao uspešni biznismeni

    Iako su, uglavnom, plaćene suvim zlatom za ono što rade, neke od svetskih glumačkih, muzičkih i sportskih zvezda napravile su dobrostojeće biznise van svoje branše.
    .
    Pored toga što zarade milione dolara baveći se glumom, pevanjem ili sportom, isto toliko zarađuju i van svoje branše jer njihovi hoteli, restorani, modne linije ili odmarališta imaju ogromne godišnje promete.
    .
    Neki, doduše, i nisu toliko uspešni van svoje profesije, ali većina je odlučila da sebi na vreme obezbedi sigurnu zaradu kada jednom prestanu da se bave sportom ili šou biznisom.
    .
    Restorani

    Slavni američki glumac, reditelj i producent Robert de Niro od devedesetih godina prošlog veka investira u film, ali i restorane i hotele. On je zajedno sa japanskim partnerom Nobuom Macuhisom otvorio restoran u Moskvi. Restoran je dobio naziv “Nobu”. Njihov lanac restorana gostima nudi jela koja spajaju različite nacionalne kuhinje.

    Otvaranjem prvog restorana sa velikim japanskim kuvarom u Njujorku, De Niro je počeo veoma plodonosnu saradnju i potvrdio se kao dobar biznismen. Posle velikog uspeha prvog restorana, otvorio je i druge u mnogim gradovima u SAD, a zatim i u Hongkongu, Londonu, Milanu i Moskvi.

    I zvezda “Očajnih domaćica” glumica Eva Longorija otvorila je restoran “Beso” u Las Vegasu, a ima restoran i u Holivudu. Svi gosti oduševljeni su kuhinjom Evinog restorana, jer se radi o klasičnoj roštiljskoj kuhinji, sa raznovrsnim i gotovim jelima.

    Sandra Bulok pored toga što je najplaćenija glumica u Holivudu, vodi i svoj mali biznis u Teksasu. Vlasnica je restorana “Bes bistro”, restorana sa tipičnim jelovnikom, koji u ponudu uključuje i hamburgere. Pored toga, Bulokova u svom vlasništvu ima i pekaru, slastičarnu i cvećaru.

    Zvijezda serije “Seks i grad” Kris Not sa svojim poslovnim partnerom otvorio je restoran “The Cutting Room” 1999. godine. Bio je to prestižni restoran na Menhetnu, koji je vrlo brzo postao favorit poznatim facama. Restoran se nakratko zatvorio 2009. zbog povećavanja kirije, ali je ponovo otvoren 2010. godine.

    Oskarovac Pol Njumen ostavio je iza sebe vrijedno nasljedstvo, “Newman’s Own”, prehrambenu kompaniju, čiji je profit išao u dobrotvorne svrhe. Više od 300 miliona dolara je donirano otkako je osnovana.

    Njegova ćerka Nel 1993. godine pokrenula je “Newman’s Own Organic”, firmu koja se specijalizovala za prodaju organske hrane za kućne ljubimce, kafe i grickalica.
    .
    Ulaganje u prirodu


    Slavni američki glumac Robert Redford kupio je skijalište “Timphaven” u američkoj saveznoj državi Juta i pretvorio ga u pravu oazu za ljubitelje prirode, otvorivši “Sandens rizort”. Gosti su smešteni u malim udobnim drvenim planinskim kućama u kojima je tradicija spojena s modernom tehnologijom. Kuće imaju prostranu baštu u kojoj gosti mogu da uživaju u pogledu na planinu Timpanogos. S obzirom na to da Redford promoviše umetnost, tu se često održavaju mnogi muzički festivali i predstave na otvorenom. Tu se održava i čuveni Sandens festival.

    Njegov prijatelj, glumac Klint Istvud odlučio se za kupovinu ranča koji odiše jednostavnom, domaćom atmosferom. Ranč “Mission” ima livade i pašnjake, a dobrim delom smešten je na močvari. Pre njega ovaj ranč je bio u posedu Redforda koji ga je kupio 1986. godine sa namerom da ga spasi od pretvaranja u etažno vlasništvo bogatih vlasnika.

    Restoran na ranču ima antički šporet koji se koristio u Istvudovom filmu “Nepomirljivi”, a gosti uživaju u rančerskoj hrani.

    Glumac Majkl Daglas oduvek je uživao u boravku na Bermudima, što ga je navelo da uloži novac u lokalno odmaralište, pa sada sa svojom suprugom, lepom glumicom Ketrin Zita-Džons redovno dolazi na odmore. Gosti ovoga odmarališta mogu da rone u Atlantiku ili da se jednostavno opuste plivajući u okeanu.
    .
    Hoteli slavnih

    Jedan od poznatijih selebriti hotela je “Grinvič” u njujorškom naselju Trajbeka, koji je navodno lično uredio i dizajnirao upravo vlasnik hotela Robert de Niro.

    Nameštaj svake sobe biran je i naručivan sa svih strana sveta, a svaka soba opremljena je najmodernijom tehnologijom. Restoran hotela poslužuje italijansku kuhinju prema tradicionalnoj recepturi porodice De Niro.

    Džon Malkovič je vlasnik hotela “The big sleep” u Kardifu. U uređenju enterijera soba i apartmana učestvovao je sam Malkovič. Prostrane i udobne sobe dekorisane su u hladno plavim, puder ružičastim ili neutralno smeđim tonovima boja, a mnoge od njih opremljene su velikim krevetima i satelitskim TV programom.

    Članovi svetski poznate irske grupe “U2″ Bono Voks i Edž kupili su hotel “Klarens” 1992. godine s namerom da mu povrate stari sjaj.

    Iako u renoviranje nisu uložili mnogo novca, sobe su vrlo lepo renovirane i uređene u bogatim grimiznim, kraljevski plavim, zlatnim i čokoladnim tonovima. Hotelski bar “Oktagon” popularno je mesto za izlazak poznatih modnih dizajnera, glumaca, muzičara i modela.

    Filmski reditelj Frensis Ford Kopola vlasnik je četiri odmarališta s hotelima, “Blancaneaux Lodge” i “Turtle Inn” na Belizima, “La Lanchu” u Gvatemali i “Jadrin Escondido” u glavnom gradu Argentine, Buenos Ajresu.
     
    Restoran hotela “Blancaneaux Lodge” servira klasičnu italijansku kuhinju.

    Modna dizajnerka Donatela Versaće za lokaciju svoje raskošne Palate “Versaće” izabrala je suncem okupanu australijsku Zlatnu obalu. Donatelina palata je hotel sa pet zvezdica, a osim što je imenom Versaće dobila na ekstravaganciji, u svakoj pori odiše i zlatnim Versaće stajlingom. Gosti mogu da uživaju i na privatnoj plaži okruženoj palmama.

    .
    Ulaganja u modni biznis

    Pevačica Gven Stefani stekla je poštovanje kao pevačica, ali i kao modni dizajner, a posao je proširila na dizajniranje i proizvodnju cipela, ženskih torbi, nakita i sličnog. Njena modna linija postala je favorit među poznatima i prodaje se u maloprodajama širom sveta. Njena kompanija ostvaruje godišnji promet od 100 miliona dolara.

    Fibi Kejts vladala je filmskim platnima osamdesetih godina, ali danas je fokusirana na svoj mali butik u Njujorku. Kejtsova je pre pet godina pokrenula “gift šop” u kojem se prodaje sve od dečijih igračaka, odeće pa do nakita.

    I najpoznatije holivudske bliznakinje Olsen svoj istančani osećaj za biznis usmeravaju na modnu industriju. Dvadesetogodišnje Mari-Kejt i Ešli Olsen odlučile su da lansiraju novu modnu liniju, a svoje modno iskustvo već su potvrdile lansiranjem kolekcije za lanac američkog supermarketa “Wak-Mart “. Sada su ostvarile novu saradnju s “L’Koral” industrijom.

    Zahvaljujući izvrsnom osećaju za biznis, unutar filmske i modne industrije, ove dve bliznakinje ubrajaju se u najbogatije holivudske magnate ispod dvadeset i jedne godine starosti.

    Pop kraljica Madona nastaviće da umnožava svoj novac, jer ove godine planira da otvori teretanu. Madona planira da iskoristi Meksiko za svoj projekat, koji će zatim seliti i u druge države i na kraju ga proširiti po celom svetu.
    Madona će nastojati da otvori lanac teretana sličan lancima brze hrane.

    .
    “All Star Cafe” i “Planet Hollywood”

    Nekad najbolja teniserka na svetu Monika Seleš više od 15 godina, zajedno sa Andreom Agasijem, Tajgerom Vudsom, Šejkilom O’ Nilom suvlasnica je lanca restorana “All Star Cafe” koji ima svoje objekte širom Amerike i Australije, a nedavno je otvoren novi restoran u Meksiku.

    Početkom 1994. kompanija “Planet Hollywood”, koju su osnovali Brus Vilis, Silvester Stalone i Arnold Šverceneger, a koja ima lanac restorana, odlučila je da proširi posao i pokrenut je i lanac restorana “All Star Cafe”, u kojima su suvlasnici osim Monike, i druge velike sportske zvezde.

    Prvi restoran iz lanca “All Star Cafe” otvoren je u Njujorku i koštao je 15 miliona dolara, a svečanom otvaranju prisustvovala je američka sportska i filmska elita.

    Ideja je bila da se zaljubljenicima u sport omogući idealno mesto za gledanje prenosa mečeva uz jeftinu hranu i piće. U svakom restoranu nalazi se najmanje 30 velikih LCD televizora, a cena hrane se kreće od 3,5 do 25 dolara.
    .

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE