Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stabilna cena hleba

    Cene hleba u Srbiji su stabilne, jer nema razloga da vekna poskupi – kaže za „Novosti“ Zoran Pralica, predsednik Unije privatnih pekara.
     
    U poslednja tri meseca došlo je do pada cena pšenice, a time i brašna, a u tom periodu poskupelo je i gorivo, pa su, kako tvrdi Pralica, troškovi nivelisani.

    – Od poslednje promene cene hleba za 10 odsto pojeftinila je pšenica, za oko pet odsto brašno, što je sasvim prihvatljivo, tako da će cena hleba ostati nepromenjena – rekao je Pralica.

    Trenutno su u Srbiji šarolike cene hleba. Osnovne vrste vekne „sava“ od pola kilograma kreću se od 40 do 54 dinara, mada u pojedinim pekarama hleb nude i po 33 dinara. Hleb „sava“ poskupeo je krajem februara sa 44 na 55 dinara, dok je Vlada Srbije početkom aprila ograničila cenu vekne na maksimum 54,22 dinara, kako bi tu najosnovniju namirnicu učinila dostupnom svima.

    Spekulacije pekara o mogućem poskupljenju vekne na 60 i više dinara prestale su kad je Vlada setom mera u martu zabranila izvoz pšenice, a istovremeno omogućila bescarinski uvoz žita u Srbiju do nove žetve. Ta uredba prestala je da važi ove nedelje, a kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede dala je efekte. Doprinela je stabilizaciji domaćeg tržišta, padu cene hlebnog žita i smirivanju cena brašna i hleba.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE