Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Inter-kop“ trasira put do Afrike

    Jedna od najmoćnijih srpskih kompanija, šabački „Inter-kop“, poznat po gradnji puteva i mostova, za ovu godinu planira prihod od oko 110 miliona evra.
     
    Čelni ljudi ističu da je ovo tek prvi korak ka oporavku od svetske ekonomske krize, jer su sa ugradnjom 85.000 tona asfalta godišnje, još daleko od punog kapaciteta koji iznosi čak 500.000 tona.

    „Inter-kop“ je osnovao Rade Nikolić 1992. godine, a kompanija je počela da raste od 2000, kada je imala samo 95 radnika. Danas, moćni sistem zapošljava 1.800 ljudi, među kojima 160 visokoobrazovanih, mahom građevinskih i rudarskih inženjera, ali i pravnika i ekonomista. U međuvremenu, Šapčani su u svoje resurse uvrstili i četiri kamenoloma i u maju osnovali firmu u Kazahstanu.

    – U teške kamione, mašine i mehanizaciju, kao i u nepokretnu imovinu, od 2001. godine pa do krize 2008. uloženo je 45 miliona evra. Kada su nastupila teška vremena, odlučio sam da radimo ispod cene da bih sačuvao kompaniju. Bio sam spreman da rizikujem gubitak 20 odsto kapitala, samo da ostanemo na nogama – priča Rade Nikolić.

    Zahvaljujući ovakvoj politici, „Inter-kop“ opstaje na mnogim važnim projektima, među kojima su i poslovi na Koridoru 10. Zaslužni su za gradnju šest novih mostova, rekonstruisali su Bulevar kralja Aleksandra u Beogradu i u četiri trake ugradili skoro 20.000 tona asfaltne mase. Trenutno rade i autoput kod Kelebije i kod Dobanovaca, rekonstrukciju regionalnog puta Obrenovac-Ub, ali i više od 100.000 kvadratnih metara stanova i drugog prostora.

    – Od poslova u visokogradnji, koji su nas u dobroj meri izvlačili iz nevolja, ove godine očekujemo prihod od 55 miliona evra. Koridor 10 doneće nam oko 35 odsto tog prihoda. Mi smo stabilna kompanija, spremna za velike izazove. Imamo negativne primere u okruženju, gde su po Sloveniji i Hrvatskoj građevinske firme odradile svoj deo posla i otišle u stečaj. Nama se to neće dogoditi – tvrdi Nikolić.

    On ističe da malo koja domaća firma ima reference da se bavi gradnjom, a „Inter-kop“ ih ubrzano stiče na važnim poslovima i neće više morati da bude podizvođač. Nikolić je svestan da srpski neimari nemaju šta da traže u zapadnoj Evropi, ali je zato „bogom dano“ područje severne Afrike, gde će biti započeti poslovi koji se finansiraju iz sredstava Svetske banke.

    – „Inter-kop“ već sada ima vrlo sposoban kadar i sve bolje reference. Tražićemo poslove van granica Srbije. Teško je vreme i za državu i za nas, ali mi se pripremamo. Tačno je da se pojavljuju i grčke firme, koje rade 30 odsto ispod cene, ali moramo i mi da radimo. Ugledamo se na koncept poslovanja „Energoprojekta“ – objašnjava Nikolić.
     
    Saradnja sa školom


    „Inter-kop“ trenutno radi na revitalizaciji zatvorenog bazena, koji je od kapitalnog značaja za Šabac. Planira da uspostavi bolju saradnju sa Tehničkom školom, odakle u preduzeće dolaze na praksu budući majstori. Vlasnik kaže da će na jesen finansirati nabavku udžbenika, a potom đacima koji dolaze na praktičnu obuku davati nadoknadu.

    DRŽAVA


    Iako je primio skoro 1.500 radnika, „Inter-kop“ nije tražio „ni žutu banku“ iz programa zapošljavanja. Državi je platio sve poreze. Iako mu republički budžet pozamašno duguje, Nikolić kaže da „bolju državu nema“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE