Odlični prinosi ječma u Sremu

Polovinom ove sedmice pali su prvi otkosi ječma i u Sremu, a ostvareni prinosi najavljuju bogat rod, konstatovano je na današnjoj zajedničkoj sednici Udruženja za agrar i Grupacije registrovanih poljoprivrednih gazdinstava Regionalne privredne komore, održanoj u Sremskoj Mitrovici.

 
Žetva je najpre počela na teritoriji opština Ruma i Stara Pazova gde su zabeleženi odlični prinosi, od šest do 6,5 tona po jedinici površine (hektar).
 
Sada se već žanje u čitavom Sremu, a ukoliko vremenske prilike dozvole, ovaj posao bi mogao biti okončan do kraja iduće nedelje.
 
U ovom regionu se pod ozimim ječmom nalazi 3.700 hektara, a jarim nešto više od 1.000 hektara.
 
Površine pod ozimim ječmom smanjene su u odnosu na višegodišnji prosek za četvrtinu, dok je to smanjenje, kada je u pitanju jari ječam, upola manje.
 
Lideri u uzgoju ječma su i dalje proizvođači iz staropazovačke opštine, gde se i očekuju rekordni prinosi.
 
Cena ječma 13,8 dinara za kilogram
 
Na novosadskoj Produktnoj berzi tokom nedelje sklopljeni su prvi kupoprodajni ugovori ovogodišnjeg ječma i ta žitarica se prodavala po ceni od 18,3 dinara (oko 0,18 evra) po kilogramu.
 
Berzanski eksperti navode da je ta cena indikativna kada je reč o ceni ovogodišnje pšenice, jer dugogodišnja praksa ukazuje da prosečna cena hlebnog žita kada počne žetva uvek bude desetak odsto veća od prve cene ječma.
 
Kad je reč o pšenici, na Berzi je sklopljeno čak 11 kupoprodajnih ugovora o 950 tona po prosečnoj cijeni od 26,2 dinara (oko 0,26 evra) po kilogramu, dok je kukuruz zadržao stabilnost i prodavao se po ceni od 21,8 dinara (oko 0,20 evra) po kilogramu, saopšteno je sa Produktne berze.
 
Na Berzi je od ponedjeljka, 13. juna do danas prodato 3. 069 tona robe što je za gotovo 52 odsto više nego prethodne nedelje.
 
Istovremeno, finansijska vrednost tog prometa bila je 69,3 miliona dinara (oko 686.500 evra), što je za oko 53 odsto više nego prošle nedelje.

 

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE