Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Halucinogene pečurke su lekovite?

    Halucinogene pečurke, odnosno psilocibin – aktivni sastojak pojedinih pečuraka može, ukoliko se uzima u odgovarajučoj meri, imati pozitivne efekte tokom vremena, tvrde naučnici sa Univerziteta Džon Hopkins u studiji koja će biti objavljenja u časopisu „Psychopharmacology“.

    Studija obuhvata reakcije 18 dobrovoljaca koji su testirali različite doze psilocibina. Četrnaest meseci nakon uzimanja ove supstance, više od 80 odsto dobrovoljaca, koji su dobili najveću dozu, izjavili su da osećaju napredak u svom ponašanju i raspoloženju. Nijedan volonter nije prijavio loš učinak.

    – Ovo je samo delimičan rezultat eksperimenta jer su učesnici bili testirani na fizičke i emocionalne probleme pre uzimanja psilocibina i sve vreme su bili pod nadzorom, naglašava Roland Grifits, profesor psihijatrije koji vodi ovo istraživanje.

    On ističe da postoji vrlo realna opasnost ako se ova supstanca koristi nasumično bez konsultovanja sa stručnjacima.

    Halucinogene pečurke su ilegalne u SAD, ali se Grifits nada da će ovakva istraživanja pomoći u legalizaciji psihocibina u medicinske svrhe. On trenutno proučava mogućnost korišćenja ovog jedinjenja kao psihološku podršku obolelima od raka i  kao pomoć pri odvikavanju od pušenja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE