Hrana kupljena, a rok upotrebe istekao
Kada potrošač u prodavnici kupi proizvod kome je istekao rok trajanja, a to primeti tek kod kuće, ima pravo da se vrati i od trgovca zahteva da mu vrati novac, ali i da to prijavi inspekciji, smatraju i u inspekcijama i u organizacijama za zaštitu potrošača.
Može zvučati čudno, ali upravo dugotrajni proizvodi, poput supa i čajeva najčešće probijaju rokove trajanja i ostaju na rafovima i kada im vreme nije. Jer dok svi obavezno pogledaju do kada su upotrebljivi lako kvarljivi proizvodi poput mleka i jaja, pa obavezno pročitaju deklaraciju, malo ko se informiše o roku trajanja drugih namirnica.
– Supe imaju rok trajanja od 12 do 18 meseci, čajevi do dve godine, a kafa ima rok od šest meseci do godinu dana. Malo potrošača zna da ulje ima rok od godinu dana, ali i da sirće nema rok trajanja, budući da je konzervans. Začinima rok ističe posle dve godine, a isto je i sa testeninama. So i šećer takođe nemaju rok – objasnila je Gordana Mijatov, iz Poljoprivredne inspekcije.
Ovi rokovi važe, dodaje ona, samo ukoliko se proizvodi skladište na odgovarajući način i ne izlažu se direktno sunčevoj svetlosti i vlazi. I ambalaža utiče na trajnost proizvoda, pa iako je vino što starije to bolje, ukoliko se pakuje u plastiku neće biti tako.
Može se reći da su donekle sigurniji veliki trgovci, dodaje ona, jer osim što ih inspekcije strogo kontrolišu oni imaju i sopstvene sisteme vođenja evidencije. A i obrt robe je kod njih brži.
Što se svežeg mesa tiče, uvek je dobro raspitati se kod mesara, savetuju naši sagovornici.
– Ono što bi potrošači trebalo da znaju jeste da je rok trajanja svežeg pilećeg mesa pet dana, svinjskog sedam, a junećeg 12 dana – objasnio je Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije. Iako mikrobiološku neispravnost kupci ne mogu golim okom da primete, na sve ostalo – čuvanje, rok trajanja i postupanje sa svežim mesom valjalo bi da obrate pažnju.
Kupovina sira, kajmaka, jaja, pa neretko i prerađevina od mesa na improvizovanim tezgama predstavljaju igranje ruskog ruleta sa sopstvenim zdravljem, poručuju inspektori. Stomačni problemi neizbežni su ukoliko se pojede hrana sa isteklim rokom, a neretko mogu da uslede i teže posledice koje zahtevaju bolničko lečenje. Ipak, mnogi konditori, kažu naši sagovornici, ne postaju po isteku roka štetni za zdravlje, već gube hranljiva svojstva.
– Hranu bi trebalo kupovati samo u objektima koji su registrovani, jer su jedino oni kontrolisani. Namirnice životinjskog porekla moraju da se čuvaju u rashladnim vitrinama i ukoliko to nije slučaj valjalo bi ih izbegavati. Osim toga, kupci bi trebalo da pogledaju deklaracije i uslove pod kojima bi kod kuće valjalo da čuvaju prehrambene proizvode.
I najbitnije, ukoliko proizvod nema deklaraciju, automatski se smatra da je higijenski neispravan i to bi valjalo prijaviti inspekciji – savetuje Sanja Čelebićanin, načelnica Veterinarske inspekcije.
Za prodaju pokvarene hrane Zakon o bezbednosti hrane predviđa kazne i do tri miliona dinara.
Rokovi trajanja
Supe – od 12 do 18 meseci
Čajevi – do dve godine
Kafa – od šest meseci do godinu dana
Jestivo ulje – godinu dana
Sirće – nema rok trajanja
Začini – od 12 do 24 meseca
Testenine – do dve godine
Griz – 12 meseci
So – neograničen
Šećer – neograničen (iako se posle nekog vremena zgrudva).