Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pare potrošene, a bolnice i dalje ostale zapuštene

    U prethodnih 10 godina u srpsko zdravstvo uloženo je oko 15 milijardi evra, ali prema stanju u kome se nalazi većina bolnica jasno je da se veliki deo ovog novca nije koristio u prave namene.
     
    Miroslav Petrović iz Udruženja „Pravo na zdravlje“ kaže za Press da odgovor na pitanje gde je završio novac namenjen zdravstvu treba da daju nadležni istražni organi i Ministarstvo zdravlja, jer je očigledno da količina uloženih sredstava nije srazmerna onom što je do sada urađeno.
    Nema opreme
    – U prethodnih 10 godina u zdravstvo se slilo 15 milijardi evra, ali je veliki deo tog novca trošen nenamenski, bez ikakve kontrole i odgovornosti! Kasni rekonstrukcija kliničkih centara i Centra za preradu krvi za koji je EU dala 2,5 miliona evra. U porodilištima imamo inkubatore stare 40 godina, nemamo proizvodnju domaćih vakcina u „Torlaku“ za koji je pre pet godina obezbeđeno 20 miliona evra, nekoliko puta se kupuje informacioni sistem koji nema nijedan standard bezbednosti, 10 godina ne mogu da se nabave aparati neophodni za lečenje onkoloških bolesnika… – upozorava Petrović.

    On kaže da je javna tajna da u Srbiji 30.000 ljudi godišnje oboli od raka, a polovina umre ne dočekavši lečenje jer nemamo potrebnu opremu i kadar.

    – Da bi se nabavila oprema potrebno je oko 30 miliona evra. To je 0,3 odsto sume koja je utrošena u zdravstvu u prethodnih 10 godina – tvrdi Petrović.

    Kako Press saznaje, na prvu javnu banku matičnih ćelija koja je trebalo da bude otvorena do kraja 2010. čekaćemo još dve godine, a na vakcine iz Instituta za imunologiju i virusologiju „Torlak“ još godinu.

    Po dolasku na ovo mesto utvrdio sam da još ne postoje uslovi za njenu proizvodnju, potvrdio je juče za Press direktor „Torlaka“ Branislav Lazić.

    Zamenik direktora Urgentnog centra dr Milena Jauković kaže za Press da je za sva ova kašnjenja krivo Ministarstvo zdravlja koje je loše planiralo aktivnosti.

    – U rekonstruisanu zgradu trebalo je da se uselimo krajem 2009, a onda je od ministra Tomice Milosavljevića stiglo novo obećanje. Rečeno nam je da se selimo do kraja 2011, a sada se već pominju 2012. i 2013 – kaže dr Jauković.
    Fantomska nadogradnja
    Draško Karađinović iz Udruženja „Doktori protiv korupcije“ ističe primer Zdravstvenog centra „Studenica“ u Kraljevu kao odličnog za opis toga kako se nenamenski troši novac.
    – U ZC u Kraljevu, iznad odeljenja hirurgije, izgrađena je „fantomska“ nadogradnja od 1.500 kvadrata. Taj prostor nikada nije počeo da se koristi, sve je urađeno samo da bi se „pokrilo“ nezakonito trošenje novca – rekao nam je Karađinović.
    Međutim, direktor Arsić kaže za Press da je iznad bio ravan krov koji je prokišnjavao i da je zbog toga urađena nadogradnja.
    – To je tavan koji nismo ni imali nameru da koristimo – ističe Arsić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE