Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF predviđa: BiH i Srbiji najveći privredni rast

    Međunarodni monetarni fond (MMF) je BiH i Srbiji predvideo najveći privredni rast do 2016. godine u regionu centralne i istočne Evrope.


    Naime, kako je navedeno na internet stranici MMF-a, u njihovom dokumentu iz prošlog meseca pod nazivom „Svetski ekonomski izgledi – tenzije zbog oporavka u dve brzine“, u delu u kojem se govori o našem delu Evrope, navedeno je da će BiH 2016. godine imati rast od pet odsto, koliko predviđaju i Srbiji.

    Iako u svih 14 zemalja centralne i istočne Evrope ekonomski eksperti iz MMF-a predviđaju pozitivan rast, ostale zemlje će, po predviđanjima ove institucije, imati ekonomski rast između tri i četiri i po odsto. Rast od četiri i po odsto predviđaju Albaniji i Kosovu, koje oni tretiraju kao posebnu državu. Turskoj predviđaju rast od četiri odsto, kao i Rumuniji, Makedoniji, Bugarskoj, Latviji i Poljskoj. Rast od 3,8 odsto predviđaju Crnoj Gori, 3,6 odsto Litvaniji, 3,2 Mađarskoj, te tri odsto Hrvatskoj.

    Muris Čičić, profesor ekonomije na Univerzitetu u Sarajevu, kaže da su procene MMF-a realne, ukoliko pretpostavimo da će u narednu godinu ili dve doći do stabilizacije političkih prilika u BiH. Upozorio je da BiH nema šanse da ostvari bilo kakav ozbiljniji ekonomski rast ukoliko budu nastavljeni trendovi negativne političke situacije.

    „Oni pretpostavljaju da će doći do političke stabilizacije, a onda na to dolazi i činjenica da imamo nisko bazu, a solidne potencijale i resurse i pretpostavka je da bi mi zaista trebalo brzo da rastemo“, rekao je Čičić.

    Kako je istakao, sasvim bi bilo realno i ostvariti i veći rast od pet odsto, podsetivši da BiH ima velike potencijale u energetskom sektoru, poljoprivredi, rudnim bogatstvima i privlačenju stranih investicija. Dodao je i da BiH može iskoristiti i evropsku perspektivu i za popravljanje imidža zemlje za privlačenje stranih investitora i pomoć kroz evropske fondove.

    Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, se slaže sa procenama MMF-a i sa mišljenjem profesora Čičića po pitanju političke situacije u BiH. Međutim, kako je istakao, u BiH postoje i brojni sistemski problemi koje treba uzeti u obzir.

    „Od problema u penzionim i zdravstvenim fondovima, neusaglašenosti obrazovanja sa potrebama tržišta rada, privrednika koji ne žele da rade na sebi i gledaju samo šta će Vlada za njih uraditi, našeg mentaliteta i nedostatka volje za obrazovanjem“, istakao je Grabovac.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE