Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zagreb dobio banku kardiovaskularnog tkiva

    U KBC-u Zagreb je ove nedelje otvorena banka kardiovaskularnog tkiva, prva takva banka ne samo u Hrvatskoj već i u regionu, u kojoj će se moći dugotrajno da se čuvaju srčani zalisci i vene za presađivanje.

    Upravnik KBC-a Zagreb akademik Željko Reiner ističe kako su bolesnicima dosad ugrađivani veštački zalisci ili vene, ili su upotrebljavani prilagođeni zalisci od životinja.

    Zahvaljujući banci, od sada će se moći ugrađivati ljudsko tkivo, koje će biti obrađeno i prilagođeno svakom pacijentu. Ono je bolje od veštačkih materijala koji mogu izazivati više nuspojava kod pacijenata – od stvaranja krvnih ugrušaka pa nadalje.

    „Banka kardiovaskularnog tkiva znatno će unaprediti lečenje bolesti srca i vena, pa time počinje svojevrsno novo razdoblje u lečenju kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj. Čuvanje tkiva jedan je od strateških pravaca u budućnosti medicine, a ujedno i prvi korak ka tkivnom inženjerstvu, odnosno uzgoju kardiovaskularnih tkiva za koja se očekuje da će biti budućnost u lečenju. Banka će biti povezana s mrežom transplantacijskih centara u Hrvatskoj“, naglasio je Reiner.

    Tkiva će se dobijati na isti način kao i ostali organi, a prva se već čuvaju u banci u koju su, po upravnikovim rečima, uložena relativno mala sredstva jer se nalazi u proširenom prostoru banke matičnih ćelija koja već deluje u KBC-u Zagreb, kako bi se iskoristili isti resursi: vrhunski osposobljeni stručnjaci za rad sa ćelijama te delom ista oprema.

    Na svečanosti otvoranja bio je i državni sekretar u ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Ante Zvonimir Golem koji je rekao da je otvaranje banke kardiovaskularnog tkiva još jedan doprinos transplantacijskom medicini u kojoj je Hrvatska dosegla visoko treće mesto u svetu.

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE