Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Proizvođač „Barbike“ optužen za uništavanje prašuma

    Ekološka organizacija „Grinpis“ optužila je proizvođača popularnih lutki „Barbi“, američku kompaniju „Matel“, za uništavanje tropskih šuma u Indoneziji, izjavio je lider kampanje za zaštitu indonežanskih šuma Bustar Majtar.


    „Matel“ kupuje ambalažu od indonežanska kompanije „Asia Pulp and Paper“ (APP), koja prema tvrdnji Majtara neodgovorno seče tropsku šumu, ne vodeći računa o očuvanju ekološkog sistema regije.

    Akcija protiv „Mattel“ je početak kampanje protiv proizvođača dečjih igračaka, koji ugrožavaju indonežanske šume, ističu u Grinpisu. Organizacija smatra da i druge kompanije, uključujući i „Dizni“, koriste proizvode APP.

    Francuski lanac „Kerfor“ je 2010. godine prekinuo saradnju sa APP zbog sumnje u ekološku proizvodnju kompanije.

    APP smatra da su optužbe „zelenih“ neosnovane, i ističe da poštuje sve međunarodne propise na zaštiti životne sredine, kao i da će 2015. obezbediti punu reproduktivnost šuma.

    „Matel“ je najveći svetski proizvođač igračaka, sa 5,86 milijardi dolara ostvarenog prometa u 2010. Najpoznatiju lutku „Barbiku“, ova kompanija je počela da proizvodi 1959.

    U tropskim šumama, koje proizvode više od 28 odsto ukupnog kiseonika na planeti, koncentrisano je od 40 do 75 odsto svih bioloških vrsta na zemlji.
    Površina tropskih šuma u Indoneziji je u poslednjih sto godina smanjena sa 170 miliona hektara na 98 miliona.

    Ukoliko ne bude smanjen tempo seče, šume Indonezije će nestati sa lica zemlje za deset godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE