Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kora od jabuke jača mišiće

    Testiranja na miševima potvrdila su da mišiće  jača ursolna kiselina koja se nalazi u kori jabuke, otkrili su američki naučnici koji tragaju za lekom protiv distrofije, odnosno nestanka mišićne mase.

    Ursolna kiselina je delotvorna jer menja aktivnost gena u mišićnim ćelijama  što povećava delotvornost dva hormona koji podstiču rast mišića.  Naučnici daljim istraživanjima žele da utvrde može li se prirodna stvar koristiti i u medicinske svrhe kod pacijenata s dijagnozom mišićne distrofije, piše Cell metabolism.

    „Bolest je vrlo raširena. S godinama se javlja kod većine ljudi, bilo kao zasebna bolest ili sastavni deo nekog drugog problema. Ali, zasada ne postoji lek“, kaže Christopher Adams sa Univerziteta Ajova.

    Adams je zajedno s timom stručnjaka identifikovao 92 gena čija se aktivnost usled distrofije menja. U potrazi za lekom koji sprečava „uključivanje ili isključivanje“ pojedinih gena, testirali su preko 1300 različitih stvari, a nadelotvornijom se pokazala upravo ona koja se nalazi u kori jabuke.

    Delotvornost ursolne kiseline dokazana je u testiranjima na životinjama pri čemu su miševi koji su dobili navedenu stvar jačali mišiće a da nisu istovremeno dobijali na telesnoj masi. Upravo suprotno, udeo masnoće u telu i šećera u krvi se s povećanjem ursolne kiseline smanjivao. Slede testiranja na ljudima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE