Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skraćenje lista čekanja za magnet i skener

    Na inicijativu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO), ubuduće će pacijenti koji su na listama čekanja za magnet i skener u Kliničkom centru Srbije (KCS) i KBC „Bežanijska kosa“, biti upućivani u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj i Institut za majku i dete „Dr Vukan Čupić“, rekla je portparol RZZO Sanja Mirosavljević.

    Ona je Tanjugu rekla da se RZZO na taj korak odlučio da bi se raspodelili kapaciteti državnog zdravstva i smanjile liste čekanja za te procedure.

    „Cilj je da se aparati racionalno koriste, jer analize pokuzaju da stoje isključeni i po nekoliko dana“, kazala je Mirosavljević dodajući da se u Institutu za majku i dete za šest meseci u proseku obavi oko 424 snimanja na magnetnoj rezonanci, a u Tiršovoj 946, što je znatno manje od standarda.

    Ona je dodala da će Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj, za potrebe KCS, nedeljno obavljati radnim danima 10 pregleda na magnetu, koji će obuhvatiti tri pregleda srca, tri snimanja koštano – zglobnog sistema, dva pregleda abdomena i dva pregleda kičmenog stuba.

    Mirosavljević je takođe rekla da će lekar specijalista iz KCS, na osnovu medicinske indikacije i kompletne medicinske dokumentacije, upućivati pacijente „na magnet“ u Tiršovoj, a po istom principu definisaće se i broj pregleda koji će se obavljati u Institutu za majku i dete.

    „Na snimanje magnetom se u KBC „Bežanijska kosa“ čeka četiri, a u KCS oko devet meseci, a razlog za dugo čekanje je što prednost imaju ležeći pacijenti“, kazala je Mirosavljević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE