Kako otkriti i izlečiti giht?
Zamislite da vam je palac na stopalu otečen, bolan, crven i da vas čak i najmanji nadržaj boli toliko da ne možete da izdržite. S tim se svakodnevno susreću osobe koje imaju giht.
Od gihta pati više od šest miliona ljudi samo u Sjedinjenim Američkim Državama. To je jedan od više hiljada oblika artritisa, ali je poseban zbog napada koji mogu trajati nedeljama a dešavaju se povremeno, bez pravila.
To je oblik artritisa koji je posledica poremećenog balansa urične (mokraćne) kiseline koja se normalno proizvodi u telu.
Vanredni profesor na Djuk univerzitetu u Daramu, dr Džon Sandi, objašnjava: „Javlja se višak urične kiseline koja se kristalizuje u i oko zglobova. Ti kristali mogu dovesti do akutnog artritisa.“
Giht je bolni, iznurujući tip artritisa. Patriša Bana, nutricionista, savetuje kućne lekove koji smanjuju rizik od nastanka artritisa i za ublažavanje simptoma kada se on već pojavi.
Najrizičnija grupa su muškarci, a rizik se povećava sa godinama jer je potrebno vreme da se urična kiselina akumulira.
Neki proizvode premalo a neki previše ove kiseline. Ženama rizik raste u periodu menopauze. Mogu se javiti i hipertenzija, funkcije bubrega, gojaznost, kardiovaskularni problemi i nasledni faktor kao faktori rizika.
Simptomi
Najčešće se otkriva kada pacijent dođe lekaru sa napadom koji je gotovo uvek na palcu na nozi. Zatim dolazi upala, crvenilo na zglobu. Ako osetite bilo koji od simptoma, obratite se lekaru što pre.
Terapija
Najčešće se koriste ibuprofen i drugi lekovi protiv upala koji treba da smanje količinu urične kiseline u krvnim sudovima. Tip terapije zavisi i od mesta na kome se giht pojavio, a često se pojavljuje na kolenima i članku.
Kada se tu pojavi, preporučuje se izbegavanje podizanje tereta a nekad i samo ležanje.
Prirodni lekovi
Banan kaže da treba izbegavati nekoliko namirnica – meso organa: jetru, mozak i bubrege, neke morske ribe: inćun, haringu i skušu.
Takođe, savetuje se potpuno izbegavanje alkohola i slatkih napitaka. Hrana može povećati nivo urične kiseline a onda su simptomi bolniji.
Sa druge strane savetuje se unos mleka, jogurta, 500 mg dnevno vitamina C, čaj sa tamjanom.
Trešnje umanjuju nivo toksina iz tela i čiste bubrege pa se takođe savetuju u ishrani – kompot od trešanja, sok, džem, čaj ili bilo koja namirnica na bazi trešanja.
Ali ne zaboravite da se uvek posavetujete sa lekarom kada počinjete sa terapijom.
„Većina ovih namirnica ne ugrožavaju zdravlje i mogu pomoći kod određenih zdravstvenih problema. Naš cilj je da ljudima damo oruđe kojim će se na najzdraviji mogući način boriti protiv problema koje imaju sa zdravljem“, objašnjava Sandi.