Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nepismenost uzdrmala London

    Lokalni list Evening standard objavio je poražavajuće rezultate o procentu dece i odraslih koji i nakon završenih osnovnih škola i koledža ostaju gotovo potpuno nepismeni.
     
    Funkcionalna pismenost definiše se kao „mogućnost da se razumeju pravilno napisani tekstovi različitih dužina i tema u potpunosti i nezavisno“. Londoski list Evening standard otkrio je izneđujuće podatke da čak jedna petina radno sposobnih građana prestonice Velike Britanije ne može da položi jednostavne testove koji procenjuju nivo funkcionalne pismenosti.

    Još više zabrinjavaju rezultati istraživanja koje je utvrdilo da svako treće londonsko dete ne poseduje nijednu knjigu, a jedna četvrtina napusti osnovnu školu bez sposobnosti da pravilno čita i piše. Ni situacija sa visokoobrazovanim građanima Londona nije mnogo ohrabrujuća. Čak petina završi studije (uključujući i prestižne Univerzitete), a ne ume da pravilno koristi sve glagole, konstruiše rečenicu ili da izvuče opšti zaključak na osnovu pojedinačnih slučajeva. Pitanje je kako oni oupšte završavaju fakultete, ali u Evening standardu naglašavaju da se nepismeni građani britanske prestonice sa pravim problemima suočavaju tek priikom traženja i obavljanja posla.

    Hilari Sparling koja je 1999. vodila istraživanje pismenosti u Velikoj Britaniji kaže da političari tada nisu bili zainterosavini za njeno istraživanje i ignorisali su zaprepašćujuće rezultate do kojih je došla.

    „Strašno je što država i dalje ne čini ništa, a čak su i McDonalds restorani organizovali kurseve za poboljšanje stepena pismenosti za 4.000 svojih zaposlenih“, izjavila je Sparlingova.
     
    Prema podacima sa početka dvehiljaditih, u Srbiji je zvanično nepismeno 3,45 % stanovništva, a najbolje se kotiraju (ako ne računamo Andoru sa neverovatnih 100%) Finci čiji je stepen pismenosti izuzetno visok još od 17. veka, kada su pre venčanja parovi morali da polože test čitanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE