Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koliko vredi Mikelanđelov crtež?

    Pripremni crtež Mikelanđela Buonarotija za fresku „Bitka kod Kašine“, koju slavni slikar nikada nije dovršio, mogao bi da dostigne cenu između pet i osam miliona dolara kada bude ponuđen na licitaciji 5. jula u londonskom „Kristiju“.
     
    Crtež nagog muškarca nastao je oko 1504. godine, odmah nakon što je Mikelanđelo od firentinskih vlasti dobio porudžbinu za fresku koja je trebalo da krasi jedan od zidova Velike većničke sale u firentinskom Palaco Vekijo.

    Bilo je predviđeno da se na zidu naspram Mikelanđelovog dela nađe „Bitka kod Angijarija“, freska koju je trebalo da naslika drugi veliki renesansni majstor, Leonardo da Vinči.

    Ni Mikelanđelova ni Da Vinčijeva freska nikada nisu završene, a obema je izgubljen svaki trag. O njima danas saznajemo putem crteža i gravira.

    „Crtež nudi izvanredno retku, neposrednu vezu sa jednim od najvećih neostvarenih remek-dela zapadne kulture“, kazao je Benžamen Perone koji je u „Kristiju“ zadužen za dela starih majstora.

    Mikelanđelov karton za „Bitku kod Kašine“ bio je podeljen i razgrabljen među obožavateljima slavnog umetnika samo nekoliko godina nakon nastanka. Danas je poznat samo zahvaljujući kopijama.

    Crtež koji će biti ponuđen na aukciji je jedan od 24 koje je Mikelanđelo naslikao za svoju predstavu bitke kod Kašine i jedina studija za fresku koja se nalazi u privatnoj kolekciji.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE