Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prodaja krastavaca u BiH nije smanjena

    Prodaja krastavaca na domaćim pijacama nije smanjena iako građani sa sumnjom kupuju to povrće i uglavnom pitaju da nisu to oni iz Španije koji se dovode u vezu sa opasnom bakterijom enterohemoragične ešerihije koli (EHEC), koja je već odnela 16 života u inostranstvu.
     
    Prodavci tvrde da se krastavac u BiH ne uvozi iz Španije, a i cenu su smanjili. Kilogram krastavca je juče koštao od 0,40 do jedne marke.
     
    „Veliki broj građana, kada kupuje krastavce, pita da li je to zaraženi krastavac i dosta su sumnjičavi“, rekao je Radovan Milanović, prodavac na banjalučkoj pijaci, i dodao da građani i pored svega kupuju povrće u istoj meri kao i ranije.
     
    Jedan od kupaca, koji je pazario punu vreću krastavaca, kaže da je čuo za opasnu bakteriju, ali da je to ipak sve daleko od nas, a da se „mora jesti“.
     
    Senada Garić, šef Inspektorata Brčko distrikta BiH, izjavila je da u prodaji nema uvoznih krastavaca iz Španije zaraženih bakterijom EHEC.
     
    „Brčaci uglavnom kupuju krastavce domaće proizvodnje, te one uvezene iz Makedonije“, rekla je Garićeva.
     
    I iz nadležnih entitetskih inspekcija uvjeravaju da nemaju informacije da je zaraženi krastavac iz Španije uvezen u BiH i navode da su pojačali kontrole, dok lekari savetuju građane da pojačaju ličnu higijenu i higijenu namirnica, posebno povrća i voća.
     
    Prema informacijama iz Nemačke, do sada je registrovano više od 1.400 zaraženih bakterijom EHEC i 16 smrtnih slučajeva, od čega prvi van Nemačke, i to u Švedskoj, u kojoj je zabeleženo i 36 slučajeva infekcije kod osoba koje su putovale u Nemačku, a slučajevi su registrovani i u Švajcarskoj, Danskoj, Holandiji i Velikoj Britaniji.
     
    Kako su saopštile zdravstvene vlasti, kod 353 pacijenta bolest protiče uz hemolitičko-uremijski sindrom koji je praćen razaranjem crvenih krvnih zrnaca i otkazivanjem funkcije bubrega. Prvi simptomi su slični onima kod trovanja hranom praćeni primesama krvi u stolici, bolovima u stomaku, glavoboljom, povišenom temperaturom, povraćanjem.
     
    Zabranom uvoza krastavaca i uklanjanjem iz prodaje i drugih vrsta povrća Rusija, Češka, Francuska, Austrija, Belgija, Holandija i Danska su preuzele korake prevencije, a nemački institut za procjenu rizika je upozorio ljude da izbegavaju da jedu sirove krastavce, zelenu salatu i paradajz.
     
    Zvaničnici EU su saopštili da su nemačke vlasti utvrdile da su krastavci iz španskih gradova Almerie i Malage mogući izvor zaraze, te da je treći sumnjivi izvor u Holandiji ili Danskoj, dok je Svetska zdravstvena organizacija opisala zarazu kao „veoma veliku i tešku“, a naučnici navode da bi se zaraza mogla pogoršati narednih dana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE