Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ratko Mladić stigao u Hag

    Večeras u 21.30, Ratko Mladić je smešten u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala, pošto je u 19.45 avion kojim je transportovan iz Beograda sleteo u Roterdam.

     
    Avion u kojem se nalazio Mladić poleteo je oko 17.30 sa aerodroma „Nikola Tesla, a nakon sletanja u Roterdamu smešten je u zatvoreni hangar, ispred kojeg je stajao helikopter i dva blindirana vozila.
     
    Rešenje o izručenju Mladića Tribunalu potpisala je danas ministarka pravde Snežana Malović, nakon što je krivično vanraspravno veće Specijalnog suda odbilo žalbu na rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje.
     
    Bivši komandant VRS uhapšen je u četvrtak 26. maja, u kući njegovog rođaka Branka, u selu Lazarevu kod Zrenjanina. Do izručenja, Mladić se nalazio u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda, odakle je dovezen na beogradski aerodrom.
     
    Glavni tužilac Haškog tribunala, Serž Bramerc je zbog izručenja Mladića odložio put u Njujork, gde je trebalo da učestvuje na konsultacijama koje prethode sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj će, 6. juna biti razmatran njegov novi izveštaj.
     
    Tekst Bramercovog izveštaja će, kako navode zvaničnici Tribunala, biti potpuno drugačiji od onog koji je pre nekoliko sedmica podeljen ambasadorima članica najmoćnijeg tela svetske organizacije i u kojem je glavni Haški tužilac saradnju Srbije sa tim sudom ocenio nepovoljno.
     
    Bramerc će do ponedeljka otputovati u Njujork, rekao je njegov portparol Frederik Svinen.
     
    Optužnica u 11 tačaka
     
    Haško Tužilaštvo tereti Mladića, u 11 tačaka, za genocid, zločine protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenje zakona i običaja rata tokom sukoba u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.
     
    Optužnica je fokusirana na etničko čišćenje Muslimana i Hrvata širom BiH, kampanju terora artiljerijskim napadima na civile tokom opsade Sarajeva u istom periodu, genocid nad oko 7.000 Muslimana u Srebrenici u julu 1995. i nad nesrbima u još sedam opština u Bosni i Hercegovini i uzimanje međunarodnih talaca u maju te godine.
     
    Haški sud je 27. maja odobrio Tužilaštvu da podnese izmenjenu optužnicu po pojedinim tačkama.
     
    Nezvanično se saznaje da će izmenjena optužnica biti „usaglašena“ sa onom po kojoj se u Tribunalu već sudi Radovanu Karadžiću.
     
    Uprkos optužnici Haškog tribunala, podignutoj 1995. godine, Mladić je do izručenja Slobodana Miloševića Hagu, u junu 2001. godine, živeo u porodičnom stanu na Banovom brdu. Potom je počeo da se skriva. 
     
    Kako je objavljeno posle hapšenja, krio se u vojnim objektima u Stragarima, Rajcu i Krčmaru.
     
    Posle donošenja Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom, u aprilu 2002. godine, i izdavanja poternice za njim u maju iste godine, Mladić napušta vojne objekte i počinje da se skriva u stanovima koje za njega iznajmljuju jataci po Beogradu.
     
    Prema sudskim podacima o Mladićevom skrivanju, u februaru 2006. godine bio je u selu Ljuba kod Sremske Mitrovice.
     
    Dan posle hapšenja, ministar policije Ivica Dačić rekao je da je hapšenje najtraženijeg haškog begunca rezultat strategije koju je usvojio Akcioni tim pre pola godine, u okviru koje su prikupljane sve obaveštajne informacije na jednom mestu.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE