Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi propisi EU predviđaju oštrije kazne za bankare

    Bankarima u Evropskoj uniji prete novčane kazne veće od pet miliona evra za kršenje propisa, u skladu sa novim planom EU koji ima za cilj da propise u ostalim evropskim zemljama uskladi sa oštrijim režimom Velike Britanije za regulisanje bankarskog sektora.
     
    Nacrt zakona predviđa oštrije kazne ne samo za banke, već i za bankare, u slučajevima ako zataje informacije od regulatornih organa ili prekrše propise o ograničenju iznosa gotovine isplaćene na ime bonusa, prenosi Rojters.
     
    Novi zakon bi trebalo da omogući članicama EU da bankare kazne novčanom kaznom u iznosu od pet miliona evra ili deset odsto ukupne plate i bonusa, zavisno od toga koji iznos bude veći. Bankama istovremeno preti kazna od najviše deset odsto prometa, navodi se u dokumentu Unije.
     
    Ukoliko novi propisi budu usvojeni, biće značajno pooštrene kazne u zemljama čija je regulativa bankarskog sektora bila suviše blaga pre finansijske krize, kao što je Irska, kao i u najvećoj evropskoj privredi, Nemačkoj. Trenutno je najveća kazna za pojedince u Irskoj 500.000 evra, a u Nemačkoj institucije ne mogu da budu kažnjene iznosom većim od jednog miliona evra.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE