Islandski lišaj – melem za nadraženo grlo
Iako se veoma često naziva mahovinom, islandski lišaj to nije. Ova biljka koja raste na suvom tlu, naročito po visokim planinama, sakuplja se u proleće i jesen, i jedan je od najpopularnijih prirodnih lekova u borbi protiv kašlja i upalnih stanja ždrela.
Islandski lišaj koristi se u tradicionalnoj medicini još od 17. veka, a u to vreme je u nordijskim zemljama bio i veoma važna životna namirnica. Pripremao se poput povrća kao prilog, mleo u brašno i koristio za pripremu hleba.
Kao što mu i samo ime kaže, u medicinske svrhe najpre se koristio na Islandu, ali primena mu se vrlo brzo proširila i na druge zemlje, tako da je danas jedan od nezaobilaznih biljnih sastojaka kada je lečenje kašlja i upala ždrela u pitanju.
Ova biljka je najdelotvornija u vidu čaja, koji pored lečenja svih prehlada i upala, pomaže i u jačanju i čišćenju pluća. Pre upotrebe mora se jako oprezno očistiti. Odličan je lek i za slabu probavu, neurednu stolicu, čireve u crevima i na želucu, kao i za šećernu bolest i žuticu. Lekari preporučuju ovaj čaj rekovalescentima, slaboj deci i ženama koje teško podnose trudnoću. Takođe, preporučuje se i zdravim ljudima za povremeno čišćenje i jačanje sluznice.
Za pripremu čaja koristi se cela biljka. Jedna kašičica lišaja se stavi u 2 dl hladne vode i zatim kratko prokuva, pa ostavi da odstoji 10ak minuta. Pije se nezaslađen, polako, u gutljajima, ne više od dve do tri šoljice dnevno.
Vesna Posrkača