Cene trešanja od 150 do 500 dinara
Cene trešanja, koje su tokom nedelje koštale i do 500 dinara za kilogram, počele su da padaju. Iako se kod pojedinih prodavaca mogu kupiti i za 150 dinara, cenu krupnijih i lepših plodova podigla je sorta burlat, koju u velikim količinama otkupljuju stranci.
Tako je domaća trešnja za izvoz na pijacama skuplja od drugih vrsta voća iz uvoza, javlja televizija Studio B.
To što trešnje ovih dana koštaju više nego meso, ne znači da nema zainteresovanih kupaca, a i nakupaca. Oni za razliku od proizvodajača ne žele da spuste cenu sa neverovatnih 400-500 dinara.
Toliko košta rana sorta burlat, koja ima krupne plodove i veoma je izdržljiva, dobro podnosi transport, i kako kažu voćari, ne kvari se ni mesec dana posle branja. Burlat se, međutim, kod nas proizvodi godinama, pa se mnogi pitaju zašto je ove godine papreno skup.
Preprodavci kažu da Rusi kupuju na kvantaškim pijacama u okolini Beograda, a proizvođači da često dolaze do samih voćnjaka pored Dunava.
Stalnim mušterijama prodavci će, kažu, spustiti cenu i na 500 dinara za dva kilograma. Beograđanima je i to još uvek skupo.
U anteti Studija B na Kalenić pijaci najčešće su se čuli komentari „to je skuplje nego kilo mesa, možete da kupite 2,5 kilograma bataka za tu cenu, to ništa nije realno..“
Na pijacama se trešnje mogu naći i za 150 dinara, ali je reč o sitnijem voću. Kako kod nas ima malo zasada ranih trešanja, niže cene mogu da se očekuju tek polovinom juna.